+25℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Jurjevanje po ulicah Laškega

Kdaj: 21. 4. 2023 8:30 - 21. 4. 2023 12:00

Kje: ulice Laškega

Jurjevanje ima v Laškem že dolgoletno tradicijo, zaradi česar ga umeščamo v sklop narodopisnih posebnosti Laškega. Tudi letošnje leto bodo deklice in dečki, preoblečeni v pastirice s pomočjo Zelenega Jurija pregnali zimo. Jurjevanje v Laškem so člani Etno odbora Jureta Krašovca Možnar in učenci Osnovne šole Primoža Trubarja Laško obudili pred skoraj tremi desetletji, običaj pa vsako leto na ulice Laškega privabi številne obiskovalce.

Sprevod bo potekal od 8.30 do 10.00 iz Debra do Laškega, od 10.00 do 10.45 sledi sprevod po mestnih ulicah, ob 11. uri pa bodo otroci z rajanjem prikazali pastirske plese, hkrati pa bo potekal tudi prikaz izdelovanja rogov in venčkov, tisti z najdaljšimi in najglasnejšimi rogovi pa se bodo pomerili na izboru za naj rog.

Pot Jurijevega sprevoda:

  • Dom starejših Šmohor
  • Thermana Laško
  • Kulturni center Laško
  • ulice Laškega
  • Aškerčev trg
  • občinsko dvorišče

“Jur’ja boste spoznali

po obleki iz zelenja,

njegov sprevod pa po glasnosti.”

 

Učiteljice in učenci OŠ Primoža Trubarja Laško ter Zveza Kulturnih društev Možnar vas vabijo, da si sprevod ogledate in jih pospremite pri tem tradicionalnem starodavnem običaju, ki prinaša pomlad in zelenje!

Vabljeni!

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.