+27℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Shakespeare – ODPOVEDANO S STRANI IZVAJALCA

Kdaj: 15. 4. 2024 19:30 - 15. 4. 2024 20:35

Kje: Kulturni center Laško

  • PREDSTAVA JE ODPOVEDANA S STRANI IZVAJALCA.

Informacije o nadomestni predstavi z naslovom Sosedje najdete TUKAJ. Nadomestna predstava bo izvedena v enakem terminu, kot odpovedana predstava.

 

Monodrama
Gostuje: Mestno gledališče ljubljansko

Shakespeare je monodramski projekt Stevena Berkoffa, angleškega igralca, scenarista, dramatika, režiserja in enega od pionirjev gledališča »u fris«. Monoprojekt je nekakšna mešanica predavanja, komedije in mojstrskih interpretacij znamenitih monologov Shakespearovih zlobnežev.

Z velikim uspehom je bil premierno uprizorjen leta 1998 v londonskem gledališču Royal Haymarket in bil ovenčan z nagrado Laurence Olivier.

Berkoff najprej spregovori o Shakespearovi genialnosti in o tem, kako zahtevno delo čaka igralca, ki se spopada z njegovimi deli. Na praznem odru in brez kostumov se s humorjem in satiro posveča negativnim junakom iz Shakespearovih iger, kot so Jago, Rihard III., Macbeth, Shylock …

Vsakega od negativnih likov nam na kratko predstavi ter spregovori o motivih za njegova dejanja in različnih upodobitvah, ki jih je doživel. Vsem zlobnežem je skupno, da v življenju niso bili deležni »mleka človeške dobrote« in da se s svojimi zlimi dejanji maščujejo. Nadomestilo za ljubezen najdejo v pridobivanju moči in uživajo v tem, da drugim vlivajo strah. Berkoff ne pozabi omeniti, da se negativci še posebej razbohotijo, kadar je družba v ekonomski ali politični krizi. Razloži nam, zakaj takšni maščevalnosti veliko pogosteje podlegajo moški kakor ženske. Hudomušno ošvrkne gledališke kritike, spregovori o tegobah igralskega poklica in iznajdljivosti izkušenih igralcev, o razlikah med ustvarjanjem filma in gledališke uprizoritve, tu in tam postreže s kakšno anekdoto, vmes pa krvavo zares vstopa v posamezne negativne like …

Sebastian Cavazza je po motivih Berkoffove predloge oblikoval lastno igralsko partituro.

 

Avtor uprizoritvene zamisli, prevajalec, avtor veznih besedil in igralec: Sebastian Cavazza
Dramaturginja: Eva Mahkovic
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Boštjan Kos
Oblikovalec zvoka: Sašo Dragaš
Marimbistka: Aleksandra Šuklar
Izdelovalec lobanj: Žiga Lebar

V predstavi so uporabljeni odlomki iz prevodov Shakespearja Otona Župančiča in Milana Jesiha.
V predstavi je uporabljena Suita za violončelo v Es-duru J. S. Bacha.

Predstava traja 1 uro in 5 minut in nima odmora.

 


Informacije in rezervacije vstopnic: TIC Laško, 03 733 89 50, tic@stik-lasko.si

Cena vstopnice: 24,00 €

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.