Dodaj v koledar 2020-01-16 19:00:00 Potopisno predavanje in predstavitev knjige Vse barve Polinezije

četrtek, 16. januar 2020, ob 19.00, Knjižnica Laško Potopisno predavanje in predstavitev knjige Vse barve Polinezije Jasna Tuta je doma iz Sesljana pri Trstu. Njena mama Alenka Rebula Tuta je že večkrat predavala v naši knjižnici. Je profesorica razrednega pouka. Rada ima plavanje, jadranje, potapljanje, skratka vse, kar ji omogoča tesen stik z morjem. Predavateljica … Continued

Knjižnica Laško

četrtek, 16. januar 2020, ob 19.00, Knjižnica Laško
Potopisno predavanje in predstavitev knjige Vse barve Polinezije
Jasna Tuta je doma iz Sesljana pri Trstu. Njena mama Alenka Rebula Tuta je že večkrat predavala v naši knjižnici.
Je profesorica razrednega pouka. Rada ima plavanje, jadranje, potapljanje, skratka vse, kar ji omogoča tesen stik z morjem.
Predavateljica nam bo pripovedovala tudi o svojih srečanjih s kiti, z mantami, delfini in morskimi psi, pa tudi o polinezijski glasbi, o ljudeh, ki so se je posebno dotaknili, in o vsakdanu na majhni jadrnici sredi velikega oceana.

Po štirih letih poučevanja na slovenskih osnovnih šolah (na Otočcu in v Izoli) se je odločila, da gre pogledat, kaj je za obzorjem. Z nahrbtnikom na ramenih je prepotovala Tajsko, Malezijo in Avstrali- jo. V deželi kengurujev je srečala Ricka in skupaj sta prepotovala Mehiko, Franco-sko Polinezijo, Novo Zelandijo, Tongo in Fidži.
Objavila je prek 100 člankov v revijah Val Navtika, Horizont, Svet in ljudje itd. Piše tudi prispevke za Radio Trst A in izdaja elektronske tedenske novice.
Napisala je knjigi Moj svet sredi oceana in Vse barve Polinezije.
Njen moto je, da v svetu vselej išče majhne in velike lepote vseh vrst in oblik. V čast ji je, da jih lahko deli s številnimi bralci, ki ji že skoraj desetletje zvesto sledijo.

Na večeru bomo ob fotografijah prisluhnili Jasninemu pripovedovanju o tri leta trajajočem odkrivanju tropskih otokov, opisanem v njeni knjigi Vse barve Polinezije.

Predavateljica nam bo pripovedovala tudi o svojih srečanjih s kiti, z mantami, delfini in morskimi psi, pa tudi o polinezijski glasbi, o ljudeh, ki so se je posebno dotaknili, in o vsakdanu na majhni jadrnici sredi velikega oceana.

»Z njo sem odpotovala v barve, ki jih nisem še nikoli videla, med cvetje, ki se ga še nikoli nisem dotaknila. Noge so se lahko vdirale v mehko mivko plaž v daljavi, padala sem v vonje, ki so prišli do mene v razkošnih valovih.

Doživela sem svet, ki živi v slepečem soncu. Ustavljen v občutenju sedanjega trenutka, v telesih, ki dihajo prostost in mehkobo golote cel božji dan. Umiva jih dež, suši veter, včasih zaliva blato in preganja vihar. A vse je del njih. In vse raste in rodi samo od sebe.

Enkrat v življenju je treba iti tja, da nas obsije sončnost, milost brezskrbnosti in zaupanja v življenje. Pa čeprav samo z branjem knjige …«

Alenka Rebula – predgovor v knjigi

Organizator: Knjižnica Laško