XXIV. Martinovo v Laškem

Kdaj: 11.11.2022 18:00 - 13.11.2022 14:00
Kje: Kulturni center Laško, Knjižnica Laško, Aškerčev trg

V Laškem bodo po dveh letih premora ponovno obudili tradicijo martinovanja s pestrim dogajanjem. Etnografski praznik rodovitne jeseni, ki bo potekal od petka, 11. 11., pa do nedelje, 13. 11., in je neločljivo povezan z vinom in vinsko kulturo, bo programsko pestro naravnan.

PETEK, 11. 11. 2022, 18.00
Strokovno predavanje s predstavitvijo knjige Jožeta Rozmana, Čar vina

Strokovno predavanje s predstavitvijo knjige Jožeta Rozmana, Čar vina, bo potekalo v prostorih Knjižnice Laško, mi pa bomo lahko prisluhnili pripovedi o osebnem odnosu avtorja do vina in vseh njegovih razsežnostih, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati.

Jože Rozman (1951) je upokojeni novinar, zdaj se predstavlja predvsem kot vinski publicist. Je sommelier tretje stopnje, degustator z opravljenim izpitom na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in mednarodnim izpitom WSET III, tudi vinogradnik. Njegove korenine so na Dolenjskem, kjer je podedoval star rodbinski vinograd. Sodeluje na različnih domačih in tujih ocenjevanjih vin. Dolga leta je urejal tednik Kmečki glas, leta 2003 ustanovil revijo Vino, bil sedem let njen urednik, zdaj piše tudi za druge medije. Je avtor treh knjižic: Podarite si penino (2002); Rdeče, ki te ljubim, rdeče (2003); Zlato iz belega (2005), bil je urednik in glavni pisec zajetne monografije Vipavska – barve, vonji, okusi (2011). Na predavanjih in delavnicah svoje izkušnje in bogato znanje z veseljem in velikim žarom posreduje udeležencem.

Na uvodni prireditvi v martinovo nam bo g. Rozman predstavil svojo knjigo Čar vina, ki je izšla l. 2018 pri založbi Beletrina.

Po predavanju bomo nadaljevali z druženjem, prepevanjem in zdravico z mladim vinom.

 

SOBOTA, 12. 11. 2022, 18.00
Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž s prikazom blagoslova vina

V soboto zvečer bo na odru Kulturnega centra Laško pestro dogajanje!

V sklopu martinovanja se bo zvrstil tradicionalen prikaz blagoslova vina, hkrati pa bo potekalo tudi območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki ga gosti JSKD OI Laško.

Praznovanje martinovega bo tako na sobotni večer obeležilo tudi del tradicije s prikazom blagoslova vina, kot obujanjem kulturne dediščine, ki ima v Laškem dolgoletno tradicijo, za katero vsako leto pridno poskrbi Zveza kulturnih društev Možnar. Za prikaz bodo poskrbeli plesalci in godci folklorne skupine Anton Tanc, ki pa jih boste lahko videli tudi na sklepnem dogodku v nedeljo, ko bo po nedeljski maši mošt postal vino.

Četudi je praznik martinovanja ena največjih prireditev v Sloveniji, pa je etnološki prikaz kulture praznovanja pitja vina ter z njo povezanih običajev, eden izmed redkih ohranjenih dejavnosti. V Laškem s pomočjo Etno odbora Jureta Kraševca, STIK-om Laško ter Zvezo Možnar skrbimo, da le-ta ne utone v pozabo.

 

NEDELJA, 13. 11. 2022, 8.00
Martinova nedelja ob farnem prazniku

Martinova nedelja ob farnem prazniku bo v Laškem pestro obeležena.

S pričetkom ob 8.00, bo na Aškerčevem trgu zaživel Martinov sejem, kjer boste lahko ob pestri stojnični ponudbi preizkusili dobrote lokalnih ponudnikov blagovne znamke Okusiti Laško, ki skupaj s preostalimi ponudniki pripravljajo pestro in zanimivo izbiro raznolikih dobrin, kulinarike ter produktov, vezanih na etnološko-kulinaričen praznik kulture pitja vina ter rodovitne jeseni.

Sledi praznična sveta maša v Nadžupnijski cerkvi Sv. Martina v Laškem, s pričetkom ob 10:30 uri.

Dogajalni prostor bodo glasbeno popestrili člani Laške pihalne godbe, ponovno pa bodo zaplesali plesalci in godci folklorne skupine Anton Tanc.

Po maši in zadnjem pritrkavanju bosta obiskovalce pozdravila tudi župan občine Laško, Franc Zdolšek in laški nadžupnik in dekan, Rok Metličar, ki bo blagoslovil mošt, ki s tem sklepnim dejanjem simbolično postane vino.

 

Foto: Boris Vrabec