Termalna voda

Zdravilna termomineralna voda v Laškem in Rimskih Toplicah ima pri izviru temperaturo med 34 in 38 °C in v enem litru vsebuje od 370 do 430 mg raztopljenih različnih mineralov. Poleg telesu prijazne temperature in bogate sestave mineralov ima ta voda izjemno biopolje.

Dolina Gračnice

Skrivnostna dolina reke Gračnice je pomembno botanično območje s številnimi ogroženimi in redkimi rastlinskimi vrstami. Močvirni obrežni biotopi so bivališča nekaterih ogroženih živalskih vrst, vlažni travniki so dom redkih ptic. Dolina slovi po kartuziji Jurklošter, ki preseneča z izjemnimi zgodbami iz preteklosti.

Rečiška dolina

Slikovita dolina potoka Rečica je bila v preteklosti znana po rudarstvu, predvsem po bogatem rjavem premogu. Dolina je izhodišče za vzpone na Šmohor, Mrzlico, Kal, Govško brdo in Babo. Nad dolino poteka Rečiška planinska krožna pot. Ob osvajanju vrhov nad dolino lahko spoznavate zelo različna naravna okolja.

 

Sekvoje v parku Rimskih term

Na gozdni jasi ob Rimskih termah že od leta 1879 rastejo štiri sekvoje ali mamutova drevesa. Iz londonskega botaničnega vrta Kew Gardens so prispela ob obisku angleške princese in pruske prestolonaslednice Viktorije. Poleg znamenitih sekvoj v zdraviliškem parku zaradi blagega podnebja uspevajo tudi številne druge rastline z vseh koncev sveta.

Šmohorske lipe

Na zaobljenem vrhu Šmohorja (784 m) se ob cerkvici sv. Mohorja bohotijo tri mogočne lipe. Starost cerkve sega v 15. stoletje, lipe pa so prav tako iz poznega srednjega veka. V prsni višini so leta 2001 obsegale 718 cm, 680 cm in 625 cm. Kot simbol Sv. Trojice in prijateljstva med ljudmi vabijo k druženju v senci svojih krošenj.

Rastlinstvo Huma

Hum (583 m) je priljubljena pohodniška točka domačinov in življenjsko okolje mnogih zavarovanih rastlin. Na strmih skalnih pobočjih raste dišeči volčin, ki ga domačini imenujejo kar humski rožmarin. Družbo mu dela opojna zlatica, endemit, ki raste še v Zasavskem hribovju ter številne druge cvetice.

Rastišče svišča na sv. Lovrencu

Clusijev svišč ali encijan je zavarovana alpska rastlina, ki konec aprila in v začetku maja s svojimi cvetovi ustvari modre preproge na travnikih ob cerkvici sv. Lovrenca. Rastišče na Lovrencu (722 m), ki sodi med najlepše v Sloveniji, je botanični naravni spomenik.