Jabolka, ki jih najraje spijemo

Po sončnih gričih laškega območja raste bolj malo vinskih trt, po katerih sicer slovi Slovenija. Zato pa je tu toliko več starih sadovnjakov. V njih rastejo drugod že skoraj pozabljene sorte jabolk in druga sadna drevesa. Travniškim sadovnjakom, ki ustvarjajo posebno podobo krajine, na sončnih gričih delajo družbo novejši ekološki sadovnjaki. Iz njih prihajajo izvrsten jabolčni sok, jabolčni kis, lokalno priljubljen domač jabolčnik, ki se spogleduje s sodobnejšo pijačo cider in sadno žganje. Nazdravite svojim doživetjem #myLaško.

Jabolčni sok in kis

Na več ekoloških kmetijah na območju Laškega pridelujejo jabolka za jabolčni sok. Poseben okus ima sok iz visokodebelnih jablan travniških sadovnjakov. Pridelava jabolčnega soka se marsikje druži s pripravo naravnega jabolčnega kisa, ki ga ponekod obogatijo tudi z zelišči.

Ekološka kmetija Razboršek

Strmca 79, 3270 Laško

  03 573 22 76

Več

 

Kmetija Rožej

Turje 49, 1431 Dol pri Hrastniku

  03 564 87 46

 

Ekološka Zeliščna kmetija Plahtica

Blatni vrh 39, 3273 Jurklošter

  031 342 809

  plahtica@gmail.com

  eko-trgovina.moja-kosarica.si

Jabolčnik in cider

Domačini iz jabolk pripravljajo alkoholno pijačo jabolčnik – jabolčno vino iz bolj kislih sort jabolk. Morda vam ga bodo ponudili na vaših potepih po podeželju. Sorodnik tradicionalnega jabolčnika je cider, ki ga iz izbranih sort sočnih jabolk pod imenom Jabolčni tat ponuja tudi Pivovarna Laško Union.

Žganje iz dobrega sadja

Izbrano sadje starih sort Laščani predelujemo tudi v kakovostna žganja, kot so sadjevec ali slivovo in hruškovo žganje.

Žganjekuha Kneja – Matjaž Pikl s.p.

Matjaž Pikl, Šmohor 15a, 3270 Laško

  041 794 006

  matjaz.pikl1@siol.net

Več

Mobilna aplikacija Laško

Na počitnicah in potepih po Laškem je lahko vaš mobilni telefon najbolj priročni vodič. Z brezplačno aplikacijo Laško imate vselej pri roki podatke o aktualnih dogodkih, izletih, aktivnostih na prostem, znamenitostih, gastronomiji in nastanitvah. #myLaško

Podajte svoje mnenje