Vzhajano na laški način

 

Poleg slovite potice s pregreto smetano se v Laškem pečejo tudi druge potice, domači kruhi, prsjače, poprtniki, svatovske pogače, meniški hlebčki, krofi in še marsikaj!

Skupaj z bogato etnološko dediščino se v Laškem ohranjajo tudi praznične jedi, ki so drugačne ob pustu in ob martinovem ter prav posebne ob svatbah. Med odličnostmi z znakom Okusiti Laško se najdejo svatovske okrašene pogače in poprtnike, nekdaj božične kruhe. Tu vam še lahko ponudijo ocvirkovko –  potico z ocvirki, ki je nekoč spremljala praznike vina. Ponekod se kruh še peče v krušni peči. Na kmetijah testo za dobrote še mesijo tako, kot so to počele babice. Poleg kvašenega testa lahko najdete tudi testenine iz domače pirine moke z jajci domačih kokoši in različno pecivo.

Skrbno pridelano

 

Košare najrazličnejše zelenjave, v kite spleten domač česen, zabojčki jabolk ali sklede sveže nabranih jagod romajo z laških kmetij v odlične kuhinje in h kupcem na dom.

Sadje in zelenjava, pridelana v neokrnjeni naravi, pogosto na certificiran ekološki način, sta v Laškem nepogrešljiv del priprave odličnih jedi iz svežih sestavin. Tudi v večjih kuhinjah na območju prisegajo na oskrbo iz bližnjih lokalnih kmetij. Na teh kmetijah in na laški ekološki tržnici se z domačimi živili oskrbuje tudi lokalno prebivalstvo. Iz sadja nastajajo tudi odlične marmelade, kisi in drugi izdelki.

V sodelovanju s čebelami

 

Laško je čebelam prijazna občina. Laški čebelarji bogatijo gastronomsko ponudbo območja z medom, cvetnim prahom in drugimi medenimi pridelki in izdelki.

Pri več čebelarjih lahko spoznavate dediščino čebelarjenja in nakupujete med preverjeno odlične kakovosti. Na območju, ki slovi po zdraviliščih in sodobnimi pristopi k dobremu počutju, lahko pri čebelarjih izkusite tudi apiterapijo.

Odličnost rib in mesa

 

Na krožnikih odličnih gostišč in na domačih mizah se pogosti znajdejo ribe iz lokalnih ribogojnic in meso mlade govedi, vzrejene na hribovskih kmetijah.

V ribogojskih bazenih s kakovostno vodo do ravno prave velikosti rastejo postrvi, ki jih lahko okušate v sveže pripravljenih jedeh ali v obliki dimljenih dobrot in namazov. Z znakom izbrana kakovost – Slovenija se ponašajo mesnine, ki jih iz mesa mlade govedi ustvarja Kmetijska zadruga Laško.

Mlečno razkošno

 

Poleg pregrete smetane se z znamko Okusiti Laško ponašajo izdelki kmetij s širšega laškega območja, ki ponujajo domače sire, jogurte, skuto, maslo in nenazadnje izvrstno seneno mleko.

Tako kot pregreta smetana tudi sladka skuta v Laškem nastaja po tradicionalnih postopkih. Pristnost različnih mlečnih izdelkov poleg laškega certifikata dokazujejo priznanja z različnih ocenjevanj.

Iz kotlov blizu sadovnjakov

 

Slivovo, hruškovo in jabolčno žganje, žganja z zelišči in brinovimi jagodami ter zeliščni likerji so odlična spremljava laških obedov.

Po hribih okoli Laškega širijo svoje krošnje stare jablane, hruške in slive, po travnikih in zeliščnih vrtovih pa rastejo tiste zeli, ki so jih že davno nazaj z žganjem povezovali menihi iz Jurkloštra. Mojstri žganjekuhe znajo s sadjem združiti cvetje stoletnih lip in jagode z brinovih grmov.

Iz narave in zeliščnih vrtov

 

Za zdravje in dobro počutje v Laškem skrbijo tudi Jurkloštrski izviri zdravja – izdelki z navdihi kartuzijanske modrosti, ter cela vrsta zelišč, združenih v čajne in začimbne mešanice.

Laško je od nekdaj območje zeliščarskih znanj. Tradicije, ki segajo do keltskih časov, in so hkrati neločljivo povezane s Kartuzijo Jurklošter, ohranjajo zeliščarji, ki prave izvire zdravja še najdejo na razkošno cvetočih travnikih ter na lastnih zeliščarskih vrtovih, ki so pogosto tudi prostor posebnih doživetij.