Spoštovane ljubiteljice in ljubitelji prireditev Kulturnega centra Laško!

Abonmajska sezona 2020/21 bo zagotovo nekoliko drugačna od sezon, ki smo jih bili vajeni do sedaj. V luči razmer povezanih z epidemijo covid-19 bomo letošnjo sezono izpustili in glede na aktualne razmere sproti prilagajali program in organizacijo prireditev Kulturnega centra. O vseh dogodkih in prireditvah vas bomo obveščali pravočasno, veseli bomo vašega obiska tudi v času nove realnosti.

 

SEZONA 2019/20

Spoštovane ljubiteljice in ljubitelji prireditev Kulturnega centra Laško!

Abonmajski program Kulturnega centra Laško tudi po četrt stoletja sledi začrtani poti. Nagovarja vse generacije in ponuja žanrsko raznoliko ponudbo ter poskuša ponuditi ustvarjalne presežke slovenskega kulturnega prostora. Abonmaje smo zasnovali z željo, da ponudijo čimveč zvrsti odrske umetnosti za vse ciljne skupine občinstva, obenem pa si prizadevamo za čimbolj kakovostne in raznolike kulturne ter umetniške vsebine. Bogata in raznolika ponudba le-teh nam bogati in lepša vsakdan in nam daje privilegij, da čarovnijo, ki nastaja na odru začutimo in doživimo.

V sezoni 2019/20 lahko izbirate med ponudbo Glasbenega in Narodno-zabavnega abonmaja ter Gledališkega abonmaja, ABC abonmajček je namenjen našim najmlajšim. Želimo si, da bi vsi, ki obiščete dogodke v Kulturnem centru, doživeli čimveč lepega, prek simbolike zlatega konjička, ki združuje oder in ustvarjalce. Ponudba Kulturnega centra pa bo zaživela v polnosti šele z vami, našimi obiskovalci. Vljudno vabljeni!

Umetnost je odraz časa in kulture, v kateri živimo. Bogati našo dušo in lepša življenje. Daje pravo veličino in ponos.

 

 

Glasbeni abonma

Spopad harmonik – Miha Debevec in Dejan Kušar

koncert

Petek, 11. 10. 2019, ob 19.30

Miha Debevec je večkratni absolutni zmagovalec v igranju na diatonično harmoniko na nekaterih najprestižnejših tekmovanjih na svetu. Med vidnejšimi nastopi v zadnjem obdobju velja omeniti koncerte v New Yorku, Bruslju, Berlinu, Stockholmu, na Floridi in v Teksasu.
Dejan Kušer je magistriral na ljubljanski Akademiji za glasbo. Sodeloval je z mnogimi komornimi zasedbami, med drugim pod mentorstvom Tomaža Lorenza. Kot profesor harmonike svoje glasbeno znanje prenaša na mlajše generacije.

Izvajalca dosegata prepoznaven glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila, glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti. Z združitvijo obeh vrst harmonik (diatonične in klasične) so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene. Njun opus obsega priredbe od klasične in popularne ter vse do etnoglasbe z najrazličnejših koncev sveta.

Miha Debevec – diatonična harmonika; Dejan Kušer – klasična harmonika.

Koncert traja 1 uro in 30 minut.

Cena vstopnice: 18 €

 

Rudi Bučar

koncert

Petek, 15. 11. 2019, ob 19.30

Rudi Bučar, istrski trubadur in večkratni zmagovalec festivalov s svojim glasbenim ustvarjanjem že skoraj poldrugo desetletje ohranja in plemeniti istrsko kulturno dediščino.

Za Rudijem je še ena uspešna koncertna sezona, ki jo je napovedal aprila 2016 z veličastnim koncertom v Cankarjevem domu, kjer je s cvetoberom domačih glasbenikov razvnel (navdušil) do zadnjega kotička polno Gallusovo dvorano. Nekateri od glasbenikov so tudi člani zasedbe, ki bo nastopila na odru in s tem domiselnim mojstrom kreativne interpretacije zaigrala tudi skladbe z njegovega najbolj svežega albuma z naslovom »Šentiment«.

Koncert traja 1 uro in 30 minut.

Cena vstopnice: 18 €

 

Severa in Gal Djurin

koncert

Petek, 6. 3. 2020, ob 19.30 

Gal in Severa Gjurin, brat in sestra, sodelujeta od mladostniških let, ustvarjata znotraj lastnih solističnih glasbenih karier, ves čas pa se njuni poti dopolnjujeta. Severa je likovnica in pedagoginja, koncertira in izdaja pesmi in plošče ter sodeluje pri različnih projektih. Gal – pevec, avtor, multiinštrumentalist, producent, literarni ustvarjalec – je izdal več samostojnih plošč in napolnil mnoge dvorane. Z zavzetostjo in predanostjo glasbi ter z močno liriko skladb, ki jih pojeta, sta pustila neizbrisen pečat v današnjem glasbenem prostoru.

Gal in Severa Gjurin bosta nastopila z ekskluzivnim, za priložnost prirejenim akustičnim zvokom. Edinstven večer, ki ga bosta zaznamovala z liričnostjo in avtorsko glasbo. Nastopila bosta sama – dva glasova pa bosta dopolnila z zvokom akustične zasedbe.

Koncert traja 1 uro in 30 minut.

Cena vstopnice: 18 €

Gledališki abonma

Menopavza, Špas teater

komedija

sreda, 25. 9. 2019, ob 19.30     

Režija: Kleflin Nina

Igrajo: Helena Blagne, Salome, Zvezdana Mlakar, Urška Vučak Markež

»Menopavza« – poimenujmo jo, kar tudi je, dame! – skočila je iz omare in zdaj je v vsej svoji veličini na odru… privablja veliko smeha iz občinstva, v katerem sedijo ženske poznavalke in… tudi moški! Ali govorimo o občutljivih letih? Kje pa!!!

Štiri ženske v »fantastičnih« letih so na razprodaji damskega perila. Nič nimajo skupnega, razen čipkastega nedrčka in: izgube spomina, navalov vročice, nočnega potenja, ne dovolj seksa, preveč seksa in… saj veste!

Ta noro zabavni muzikal o dramatičnosti menopavze se dogaja ob velikih hitih iz 70-ih, 80-ih in 90-ih, ki vas bodo dvignili plešoče iz sedežev, dvorano pa bodo preplavili vzkliki navdušenja in ploskanje.

Pridružite se sestrski druščini! Zabavna je, polna samoironije in do konca sproščena, ne glede na to, kako podivjani so hormoni.

To je edina menopavza, ki jo imajo moški noro radi! V njej prepoznajo svoje žene, mame, sestra, prijateljice… mladini pa bo naenkrat vse bolj jasno glede mam in babic.

Predstava traja 1 uro in 20 min.

Cena vstopnice: 24 €

 

Tako ti je mala, Siti Teater

Stand up muzikal

Torek, 15. 10. 2019, ob 19.30

Režija: Branko Đurić Đuro in Tanja Ribič

Igra: Tanja Ribič

Prvi slovenski ženski stand up muzikal v katerem boste izvedeli vse o drznih Zasavkah, samovšečnih Balkancih, neuspešnih ljubimcih in o Tanji Ribič. Do solz se boste nasmejali njenim imitacijam in iskreni izpovedi, kako je biti poročen z Bosancem in ob tem ostati resen.

Predstava traja 1 uro in 15 minut.

Cena vstopnice: 22 €

 

Brade, avtorski projekt

komedija

Sreda, 20. 11. 2019, ob 19.30

Igrajo: Boštjan Gorenc – Pižama, Perica Jerković in Gašper Bergant

Najbolj kosmata komedija Brade nadaljuje Svetovno turnejo po Sloveniji! Bradati cvetober slovenske samostoječe komedije, Pižama, Perica in Bergant, s svojo zabavno mešanico skečev in stendapa, kot jih na področju nekdanje Avstro-Ogrske prej še nismo videli, so v premierni sezoni obiskali veliko število odrov in nakrohotali ogromno ljudi. Zdaj drvijo proti 100. izvedbi in se veselijo predvsem tistih krajev, kjer še niso bili.

Če vas zanima kako presenetiti nekoga, ki vas na skrivaj snema med seksom, kako preživeti plezanje s fotrom in vsiljeno promocijo izdelkov na domu, ali pa od kod dentalni izrazi za ženske intimne predele in kaj storiti z ježem, ki ga zagledate ob cesti, si le oglejte zaodrskih zbadljivk in naodrskih domislic polno – komedijo Brade!

Predstava traja 1 uro in 20 minut.

Cena vstopnice: 22 €

 

Ventilator, koprodukcija Gledališča Koper in Novosadskega gledališča (RS)

glasbena komedija

Petek, 17. 1. 2020, ob 19.30

Režija: Jaka Ivanc

Igrajo: Igor Štamulak, Lehel Soltis, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec, Marina Zoltán Sirmer, Judit László, Tjaša Hrovat, Vesna Pernarčič (alt.), Rok Matek, Dániel Huszta, Aleš Valič, Jaša Jamnik (alt.)

Pahljačo, kot se glasi izvirni naslov te komedije, je Carlo Goldoni napisal leta 1763 v francoščini in jo prvič uprizoril v Comédie-Italienne v Parizu. Premiera ni bila uspešna, zato jo je predelal in jo leto zatem z velikim uspehom uprizoril v beneškem gledališču San Luca.

Tokrat bo Goldonijeva komedija postavljena v čas po koncu civilizacije, na ruševinah sveta, kjer se srečajo ljudje, ki ne govorijo istega jezika in se vračajo k tistemu, kar je ostalo od narave po globalnem segrevanju in drugih katastrofah. Vročina je tako neznosna, da podnevi spijo in se razživijo šele ponoči. Prebivajo v zasilnem naselju Novih hiš in se vsak po svojih močeh preživljajo. Čeprav se je red sveta podrl, med njimi še vedno vlada družbena hierarhija. Vzhičeni Evaristo je zaljubljen v lepo Candido, ki svojo ljubezensko strast hladi z majhnim damskim ventilatorjem. Toda Candide si želi tudi bogati Baron. Še dobro, da na mično Candido pazi njena modra teta Geltruda, ki ve, da je ljubezen slepa. Amorjeve puščice pa so zadele tudi čevljarja Crespina, ki je zaljubljen v jezično kmetico Giannino, za katero pogleduje tudi gostilničar Coronato. Na Giannino pa pazi njen robati brat Moracchio. Usodne zaplete sproži prav Candidin ventilatorček, ki ji nesrečno pade na tla in se polomi. Takrat se v dogajanje vmešajo še opravljiva štacunarka Suzana, obubožani in naduti Grof in drugi prebivalci Novih hiš, kjer se vse skupaj dogaja. Evaristo namreč kupi nov ventilator, ki pa namesto v rokah njegove ljubljene Candide pristane v drugih rokah, žepih, torbah in skrivališčih. Vsakokrat ko ventilator zamenja lastnika, se sproži nov zaplet, ki med zaljubljenci neti spore.

Med ostanki civilizacije pa ljudi iz včerajšnjega sveta žene naprej samo ena stvar: ljubezen. To bo večjezikovna komedija z veliko glasbe in še več nesporazumi, saj se bodo prebivalci Novih hiš med seboj sporazumevali v treh ali celo štirih jezikih.

Predstava traja 1 uro in 20 minut.

Cena vstopnice: 22 €

 

Prekleti kadilci, Sng Drama Ljubljana

gledališki koncert

Marec 2020, ob 19.30

Režija: Tin Grabnar

Igrajo: Nina Valič, Pia Zemljič, Janez Škof, Aljaž Jovanovi

Naslov Prekleti kadilci lahko interpretiramo na dva načina – kot psovanje kadilcev, ki naj bodo prekleti in »naj že en­krat zginejo tja, od koder so prišli«, ali iz perspektive tiste­ga, ki je zatiran, preganjan in zasmehovan, v našem pri­meru kadilcev, ki se brezupni situaciji lahko samo vdajo. V trenutku, ko kadilci postanejo obešenjaška druščina in se brezupni situaciji zoperstavijo s pretiranim poistovete­njem, se rodi satirični esej Svetlane Makarovič, ki je bil osnovno izhodišče za uprizoritev gledališkega koncerta Prekleti kadilci.

Predstava traja 2 uri.

Cena vstopnice: 22 €

Narodno-zabavni abonma

Laški ansambli

Četrtek, 17. 10. 2019, ob 19.30

Laško z okolico je poznano po velikem številu glasbenikov in tudi na področju narodno-zabavne glasbe se lahko pohvalimo s številnimi uspešnimi in kvalitetnimi narodno-zabavnimi zasedbami.
Domači ansambli bodo v letošnji sezoni otvorili narodno-zabavni abonma, medse pa smo poleg že uveljavljenih ansamblov povabili tudi mlade domače zasedbe. Na večeru se nam bodo pridružili Okrogli muzikanti, Kvintet Dori, Razigrani muzikanti, Runda kvintet (Ansambel do jutra, Euro kvintet, Brane Klavžar ..)

Koncert traja 1 uro in 30 min.

Cena vstopnice: 12 €

 

Donačka z gosti: Komorna zasedba mladinskega pevskega zbora OŠ Primoža Trubarja Laško

Četrtek, 21. 11. 2019, ob 19.30

Zgodba o Donački kot jo poznamo danes, je začela nastajati leta 2005, ko so se naključno srečali študentje v Mariboru in pričeli raziskovati svet glasbe. Ime skupine pripoveduje od kod prihajajo, iz pod “Štajerskega triglava” se pošalijo. Že na začetku njihove poti so v zasedbo sprejeli tudi violino, ki je postala njihov prepoznavni znak.
Danes glasbeno prepoznavnost krepijo s svojstvenim načinom izvajanja slovenske narodno-zabavne in zimzelene glasbe, prav tako pa ustvarjajo svojo avtorsko glasbo. Z zvenom violine in ostalih akustičnih instrumentov so si v svetu narodno-zabavne glasbe pridobili naziv »drugačen ansambel«, nekoliko country obarvan. V njihovem programu se preliva glasba za ples in veselje.

Zasedba: Barbara Žerjav (violina in vokal), Marko Žerjav (klarinet, vokal), Jernej Šuštaršič (harmonika, klaviature, vokal), Jani Lipičnik (kitara, harmonika, vokal), Klemen Grosek (bobni), Bojan Žnidarčič(bas, vokal)

Koncert traja 1 uro in 30 min.

Cena vstopnice: 12 €

 

Kvartopirci

Četrtek, 20. 2. 2020, ob 19.30

Kvatropirci so zasedba štirih fantov, ki pojejo od kar pomnijo. Da so se našli, je kriv mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika in kmalu je padla ideja, da bi tudi sami kdaj kakšno zapeli. Svoje posnetke so objavljali na portalu YouTube. Začeli so z dalmatinsko glasbo, ki jim je bila kot zborovskim pevcem najbližje, danes pa so Kvatropirci znani predvsem po priredbah slovenskih uspešnic, ki jih pišeta Tomaž in Samo, izvajajo pa jih v štiriglasju ob spremljavi kitare.
Njihova želja ostaja še naprej ustvarjati in prepevati tako mladim kot starejšim. »Glasba je hrana ljubezni«, je rekel veliki angleški pesnik in dramatik William Shakespeare in ta rek je vodilo Kvatropircev že od prvih začetkov njihovega ustvarjanja.
Štiriglasno prepričajo tako v zabavnem kot dalmatinskem slogu.

Zasedba: Matej Kocen (bas), Jure Jaklič (bariton), Samo Kališnik (tenor) in Tomaž Krt (tenor)

Koncert traja 1 uro in 30 min.

Cena vstopnice: 12 €

 

Ansambel Slovenski zvoki

Četrtek, 19. 3. 2020, ob 19.30

Slovenski zvoki so narodno zabavni ansambel, ki ga sestavljajo člani iz vseh koncev Slovenije. S svojimi skladbami so prejemniki številnih priznanj in nagrad, sodelovali so na raznih dobrodelnih koncertih, na regijskih in nacionalni televiziji. Nastopajo tako doma kot v tujini, kjer odlično zastopajo slovensko glasbeno sceno, štirikrat so že odpravili na turnejo po Združenih državah Amerike.

Poleg kvalitetnega igranja izvajajo tudi zelo zabaven show program z obilico humorja. Imajo veliko zabavnih »gostov«: Felgo Jodlmajster, Lajza Miganapenali, La toya, Piskrovez, Ištvan Winetu, Čistilka Zlatka, Helmut Hebl, Požrešjekov Mihač, Tris mens aus Mexiko city, Filharmonika iz Dunaja in posebni gosti iz preteklosti – Pišečka pleh muzika.

Zasedba: Bojan Lugarič (vokal, klarinet, saksafon), Zlatko Žikovšek (trobenta, vokal), Tadeja Avbreht (vokal), Jože Drugovič (harmonika, klaviature), Boštjan Zajc (bariton, bas kitara, fraitonarca), Mirko Kosar (kitara, vokal)

Koncert traja 1 uro in 30 min.

Cena vstopnice: 12 €

ABC abonmajček

ABC abonmajček je zaključen abonma za otroke, razdeljen na tri dele. Prvi je namenjen otrokom, ki obiskujejo vrtec, drugi otrokom razredne stopnje osnovne šole, tretji pa otrokom predmetne stopnje. Vsak del je kombinacija petih različnih predstav, koncertov in predavanj, prilagojenih posamezni starosti otrok.