Postne jedi iz Laškega

Turistično gostinska zbornica Slovenije je za čas 40-dnevnega posta pripravila razpis na temo ALI ZNAM KUHATI BREZ MESA?. Namen razpisa je bil spodbuditi gostinske ponudnike in turistične kmetije k pripravi in prijavi prepoznavnih postnih jedi iz posameznih gastronomskih regij Slovenije, pripravljenih iz lokalnih sestavin, na sodoben način. Na razpis so se prijavili trije člani kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško.

Thermana Laško je pripravila koprivno juho in ajdov štrukelj s peno pregrete smetane. Za pripravo obeh jedi so v Thermanini kuhinji uporabili sestavine, ki so nosilke certifikata kakovosti Okusiti Laško. Sodelovali so s Kmetijo Pr’Kofetl, Kmetijo Knez, Kmetijo Zahrastnik in Kmetijo Sinkovič.

Hotel Špica je na razpis prijavil Gratinirane štruklje s pregreto smetano in jabolčno sekanico, za katere je v sklopu ocenjevanja v letu 2020 prejel certifikat kakovosti Okusiti Laško za sklop jedi, pripravljenih na gostinski način. Za pripravo jedi so uporabili sestavine iz lokalnih kmetij.

Turistična kmetija Pirc je pripravila Pirčevo omleto s travniškimi cveticami. Zanjo so uporabili sestavine, ki so izključno iz sestavin s kmetije.

Zbrane recepture bodo predstavljene v nacionalni ediciji TGZS »Brezmesne jedi na Slovenskem v obdobju od PUSTA do VELIKE NOČI«. Preko spletnega dogodka, ki bo v sredo, 31. marca 2021, ob 13. uri, pa bodo  predstavljene najzanimivejše jedi iz vseh slovenskih makrodestinacij. Izbrani kuharji bodo demonstrirali, kako enostavna sezonska živila vključiti v vrhunsko lokalno kulinariko.