Laško – potovanje skozi čas

 

Razstava “Laško – potovanje skozi čas” nas popelje po zgodovinski poti tega očarljivega mesta, vse od prvih zametkov naselbine v pradavnini pa do današnjega dne. Kronološko nam odstira tančico dogodkov in sprememb, ki so neredko zaznamovali naše mesto ter ga oblikovali v kraj, kot ga poznamo. Prikaz izpolnjuje osrednja prostora muzejskega razstavišča in v privlačno dostopni postavitvi skozi sliko in besedo pripoveduje razvejano zgodbo tega koščka naše domovine. V vitrinah predstavljeni originalni predmeti kulturne dediščine dopolnjujejo in zaokrožajo celotno podobo. Oči se lahko naužijejo dejanskih pričevanj posameznih obdobij, kaj je človeku pripomoglo pri vsakdanjem življenju, ga označevalo in kaj ga je vodilo k vedno novim spoznanjem.

Laško je podedovalo precej svojega duha in značaja minulih časov in da je temu res tako, nudimo pregleden in navezujoč se dokument tega, kar je bilo kraju namenjenega in kako so se njegovi prebivalci odzivali na napredek ter družbene tokove. Če bi zapisali, da je bila preteklost Laškega in okolice zanimiva, še zdaleč ne bi zajeli vsega. Mesto, ki mu narava od nekdaj ni prizanašala, se je naučilo živeti s takšnimi in drugačnimi udarci ter kljubovati z zanašanjem na lastne sile in domiselnost. Sredi razburkanega toka zgodovine so ljudje tukaj obstali z veliko mero delovne trme, zavednosti in oprijemanja naprednih rešitev. Morda se je prav zato našega kraja dotaknil tudi kakšen zelo poseben dogodek ali velika osebnost, o čemer se morate prepričati sami. Laško je danes mesto, ki niti približno še ni reklo zadnje besede v razvoju in odprtosti svetu. Vse to in še kaj pripoveduje naša osrednja razstava in prijazno vabi k ogledu.

 

Geologija okolice Laškega

 

Pred mnogimi milijoni let je velik del Evrope pokrivalo obsežno Panonsko morje. Ozemlje Laškega in njegove okolice je bilo v tistem času nekje na njegovem obrobju, kjer so se plitvi zalivi zajedali v kopno. Valovi so se razlivali po obali in ustvarjali debele nanose morskega peska. V njem so bile tu in tam zakopane različne školjke, po morskem dnu so se plazili polži, povsod na okoli so plavale pisane ribe. Tu in tam je v plitvino priplaval kakšen orjaški kit in delfini so se igrivo poganjali iz vode. Toda vse ni bilo tako idilično, kot izgleda na prvi pogled. V morju je kar mrgolelo morskih psov. In to takšnih velikih.

Nekaj milijonov let kasneje, ko je morje odteklo so se življenjske razmere spremenile, z njimi pa tudi rastlinski in živalski svet, ki je naseljeval okolico današnjega Laškega. V času toplejšega podnebja so se po obsežnih travnikih pasle nepregledne črede orjaških turov, na gozdnih obronkih so se sprehajali jeleni in tropi volkov so oprezali za plenom. V obdobjih s hladnejšo klimo pa so tod kraljevali mamuti in jamski medvedi.

V debelih plasteh različnih kamnin, ki so nastajale v geološki preteklosti, so se kot neme priče nekoč bujnega življenja ohranili številni fosili. Muzej Laško predstavlja zakladnico okamnelega življenja. Fosilizirane lupine školjk in hišice polžev, ogrodja rakov vitičnjakov, oklepi želv, kitova vretenca in zobje morskih psov (tistih velikih), kosti in nastavki za rogove divjega goveda, čeljustnice in zobje jamskih medvedov, volkov in mamutov pred obiskovalci ponovno oživijo in pripovedujejo zgodbo o življenju pred davnimi časi.

 

Pivovarstvo in zdraviliški turizem

 

Ko je skozi naše kraje v prvi polovici 19. stoletja stekla železniška proga, ki je povezala Dunaj s Trstom, hitrega gospodarska razvoja več ni bilo mogoče ustaviti. Medičar in lectar Franc Geyer je leta 1825 v nekdanjem Valvasorjevem špitalu uredil obrtno pivovarno.

V času, ko je bil lastnik pivovarne August Uhlich pa je laško pivo zaslovelo širom po svetu, do Trsta, Aleksandrije in Kalkute. Uhlich, ki je bil nad zdravilno močjo termalne vode v Rimskih Toplicah močno navdušen, je kupil tudi takratno skromno zdravilišče in ga preuredil v sodobno letovišče, kamor se je kmalu pričela zgrinjati noblesa z evropskih dvorov. Istočasno je v Laškem cvetelo ponovno odkrito termalno kopališče, ki so ga poimenovali po cesarju Francu Jožefu in je privabljalo dunajsko družbeno smetano. Njenemu lastniku Theodoru Gunklu in novemu lastniku pivovarne Simonu Kukcu pa se je porodila zamisel o varjenju piva iz termalne vode.

Muzejska postavitev predstavlja nadaljevanje stalne razstave Laško – potovanje skozi čas. Razstavljene porumenele fotografije, stari časopisni članki in pivovarniški ter zdraviliški eksponati kar vabijo k večkratnemu obisku.