Okusiti Laško v Dobrotah slovenskih kmetij

Organizatorji letošnje, že 32. izvedbe projekta Dobrote slovenskih kmetij so v želji, da bi zaključni festival potekal v neokrnjeni obliki, prestavili datum osrednje prireditve z meseca maja na prvi konec tedna v septembru, od 3. do 5. 9. 2021. A radostno vest, kateri člani KBZ Okusiti Laško so prejeli najvišja priznanja za dobrote, ki so jih poslali v ocenjevanje, vam podajamo že v nadaljevanju sestavka.

>>>

Najboljše iz Laškega za praznično mizo in najlepša darila

Pred nami je praznični čas. Ker se letos ne moremo družiti in nakupovati v živo, vam v nadaljevanju predstavljamo prehranske in rokodelske izdelke s certifikatom kakovosti Okusiti Laško, ki zagotavljajo preverjeno kakovost in bodo zagotovo razveselili vaše obdarovance. Želimo vam prijetne praznike in srečno 2021!

>>>

 

Medovita rastlina meseca junija: LIPA

Junij je najbolj medovit mesec leta, dišeče lipovo cvetje pa ena najpomembnejših čebeljih paš. O pomenu lipe v zgodovini slovenskega naroda govorijo mnoge legende in ljudske pesmi, njene darove pa lahko uživamo tudi v zeliščnih pripravkih, medenih dobrotah in žganih pijačah KBZ Okusiti Laško. Mehak lipov les je navdihnil tudi rokodelske ustvarjalce.

>>>

Čebelam in divjim opraševalcem prijazne zasaditve vrtov

Dandanes vse bolj spoznavamo pomen samooskrbe s hrano. Pri njeni zagotovitvi igrajo ključno vlogo tudi opraševalci, saj omogočajo preživetje številnim rastlinskim vrstam, ki jih ljudje nujno potrebujemo za zdravje in dobro počutje. Vstopite v čudoviti svet njihovega sobivanja in posadite avtohtone medovite rastline tudi na vašem vrtu, balkonu …

>>>

Divji opraševalci – neprecenljivi sodelavci in prijazni sostanovalci

Pri približno 80 % vrst kmetijskih in divjih rastlin cvetni prah prenašajo žuželke. Od njihovega opraševanja je odvisna pridelava ene tretjine človeške prehrane. Ob opraševanju največkrat pomislimo na medonosno (kranjsko, domačo) čebelo, a zelo pomembna je tudi vloga divjih opraševalcev. Ugotovili so, da so divji opraševalci pogosto celo bolj učinkoviti kot medonosna čebela …

>>>