+27℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Zakaj je Laško vsakomur drugačno #myLaško

Zakaj je Laško vsakomur drugačno #myLaško

Ker je lahko dostopno. Ker je odlično izhodišče za raziskovanje mest in podeželja, narave in kulture območja ob Savinji. Ker čuva skrivnostne zgodbe Dežele Celjske. Ker ima vse lepote Termalno Panonske Slovenije. Ker je z dostopnim turizmom Evropska destinacija odličnosti. Ker se razvija kot zelena destinacija. Ker ponuja vsakič nova doživetja!

LAŠKO V OSRČJU SLOVENIJE

Dostop

Laško je le 12 km iz Celja, prvega bližnjega večjega mesta, do katerega so urejene tudi kolesarske povezave. Z vso Slovenijo in z svetom ga povezujejo cestne in železniške poti.

Razdalje:

  • Ljubljana – 90 km
  • Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana – 93 km
  • Maribor – 65 km
  • Benetke, Italija – 333 km
  • Dunaj, Avstrija – 320 km
  • Zagreb, Hrvaška – 103 km

Lega

Laško leži tik ob reki Savinji. Tu se Savinjska dolina spogleduje z razgibanim predalpskim Posavskim hribovjem in s Celjsko kotlino. Laško je del Termalno Panonske Slovenije, po kateri so nanizani vrelci termo-mineralnih voda.

GPS mesta Laško 46.154095, 15.235272

Nadmorska višina mesta Laško: 259,9 m

Podnebje

Območje Laškega ima celinsko podnebje osrednje Slovenije. Zime so hladne, poletja topla, pomladi in jeseni pa zmerno tople.

Srednja januarska temperatura znaša v Laškem okrog 2 °C, srednja julijska pa 19 °C. Povprečna letna višina padavin je med 1.000 in 1.300 mm; največ dežja pade v mesecih julij in november.

Podnebne razmere omogočajo prijetne potepe po naravi v vseh letnih časih!

 

LAŠKO – DOŽIVETJE TERMALNO PANONSKE SLOVENIJE

Posebnosti zdravilnih voda

Termalno Panonska Slovenije je območje vrelcev zdravilnih voda, odličnih zdravilišč in wellness centrov. Na območju Laškega sta kar dve verificirani zdravilišči z izjemno tradicijo in z najsodobnejšimi nastanitvenimi, kopališkimi, zdravstvenimi in wellness zmogljivostmi.

Zdravilna voda, na kateri temelji ponudba Thermane Laško, izvira iz globine 160 metrov in ima temperaturo od 32 do 35 stopinj Celzija. Poleg mineralov jo odlikuje izjemno biopolje. Zdravilna voda Rimskih term s temperaturo med 36 in 39 stopinj Celzija je iz globine kar okoli 1000 metrov. Laške vode so že stoletja vir zdravja in dobrega počutja.

Voda in pivo

Poleg termalno-mineralnih voda ima območje tudi izjemne vire pitne vode. Izvirska voda iz neokrnjene narave je pomembna sestavina piva, ki ga v Laškem varijo že od leta 1825! Potep po gostoljubnem podeželju vodi tudi do rek, potokov in slapišč, ki so zaradi svoje čistosti življenjsko okolje mnogih rastlinskih in živalskih vrst.

Čebelarstvo in zeliščarstvo

Laško je območje številnih divje rastočih in gojenih zelišč. Tradicionalna znanja so povezana tudi s čebelarstvom. Laško sodi med čebelam najbolj prijazno območje v Sloveniji.

 

LAŠKO V DEŽELI CELJSKI

Razkošje zgodovine in skrivnosti Celjskih knezov

Dežela Celjska je širše območje 21 občin od Savinjske doline do Obsotelja in Kozjanskega. To je tudi območje gradov, povezanih s Celjskimi knezi, najmogočnejšo plemiško rodbino Slovenije. Grad nad Laškim, blizu njihovega domačega Celja, je bil njihov lovski dvorec, skrivnostna dolina Gračnice in kartuzije Jurklošter pa čuvata skrivnosti ljubezenske zgodbe med Friderikom Celjskim in Veroniko Deseniško.

Te zgodbe dajejo poseben čar območju, ki je sicer poseljeno že pred našim štetjem. Tu so živeli Kelti in Rimljani, v času selitve narodov pa so poleg Slovanov tu že prebivali Vlahi ali Lahi, kar naj bi vplivalo tudi na ime kraja. Srednjeveški Laški trg je verjetno nastal že v 11. stoletju. Postal je obsežna gospoščina s sedežem najstarejše prafare na Slovenskem.

Laško, ki se je razvilo v srednjem veku, je nov zagon dobilo s prihodom železnice. Poleg obrti in industrije ter že pred tem delujočega rudarstva, sta se razvili obe zdravilišči in pivovarna. Leta 1927, ob 700-letnici prve omembe Laškega, je bilo Laško z ukazom kralja Aleksandra l. proglašeno za mesto.

Tri lilije laškega grba

Grb Laškega, tri srebrne ali bele lilije na modrem polju, se uvršča med najzanimivejše slovenske grbe. Laško ga je dobilo s privilegijsko listino ob koncu 16. stoletja, njegov izvor in pomen pa sta nejasna.

Laško gospostvo je bilo v lasti rodbine Vetter von der Lilie, ki je imela v svojem grbu tri lilije na modri podlagi, a je rodbina tako grb kot verjetno tudi svoje ime povzela po Laškem. Gospostvo so namreč kupili skoraj 70 let po tem, ko je Laško prejelo grb.

Lilije laškega grba spominjajo na grb Burbonov, francoske rodbine, ki pa je z Laškim ni mogoče povezati. Lilije so bile v srednjem veku simbol čistosti in devištva, znak kraljevskega dostojanstva in simbol božje matere Marije, ki so ji v srednjem veku v Laškem postavili več pomembnih obeležij. Mogoče je, da je grb povezan z izvorom farnega patrona, frankovskega sv. Martina, lahko pa je tudi le variacija grba celjskih knezov – treh zvezd na modri podlagi.

 

LAŠKO, OBMOČJE DOSTOPNEGA IN ZELENEGA TURIZMA

Laško je danes privlačno turistično območje z zdraviliškimi in pivovarskimi tradicijami. Od leta 2013 se ponaša z nazivom Evropska destinacija odličnosti, ki ga je osvojilo s svojim razvojem vsakomur dostopnega turizma. Razvija se po načelih trajnostnega turizma in nosi platinasti znak Slovenia Green Destination.

 

LAŠKO IZ OČI V OČI

Občina Laško ima okoli 14 tisoč prebivalcev. Gostoljubni domačini so tradicionalno povezani z gosti, ki prihajajo na to območje. Vpeti so v živahen turistični, kulturni in športni utrip mesta z bogato naravno in kulturno dediščino. Ko hočete Laško ne le videti, temveč tudi zares doživeti, spregovorite z domačini iz oči v oči!

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.