+24℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Kulinarično-zeliščno popotovanje skozi čas, 2018

Naraščajoče zanimanje in povpraševanje po zeliščnih produktih in storitvah doma in po svetu je šest slovenskih lokalnih akcijskih skupin vzpodbudilo h krepitvi in razvoju prednosti in priložnosti na tem področju. V okviru projekta »Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine«, ki je bil delno sofinanciran z evropskimi sredstvi, je bila oblikovana povezana butična ponudba z visoko dodano vrednostjo.

Več o projektu si lahko preberete nahttps://www.herbalslovenia.si/sl/pages/32/o-projektu

V STIK-u Laško smo izvedbo promocijske zeliščarske prireditve v letu 2018 načrtovali skupaj z rojakom, dr. Jankom Rodetom, velikim poznavalcem zelišč in avtorjem številnih člankov ter knjig o zeliščih in zeliščni dediščini. Prireditev smo umestili v kulturno krajino območja Jurkloštra, katere večina je vključena v Naturo 2000 in slovi po zeliščnem bogastvu in tradiciji.

Najprej smo si ogledali zeliščni vrt na Kmetiji Kozmus v Panečah pri Jurkloštru in z velikim zanimanjem prisluhnili gospe Mileni Kozmus, ki nam je predstavila inovativne ter kreativne zgodbe oblikovanja treh zeliščnih čajev, vezanih na starodavna jurkloštrska izročila.

Nadaljevali smo z ogledom nastajajočega keltskega zeliščnega vrta na Ekološki zeliščni kmetiji Plahtica na Blatnem vrhu nad Jurkloštrom. Gospa Karmen Bračič nam je zaupala tudi recept za pripravo starodavnega kartuzijanskega Eliksirja dolgega življenja.

Izvedba zeliščne animacije za otroke v prostorih večnamenske dvorane v Pristavi na območju nekdanje Kartuzije Jurklošter, ki jo je vodila priznana vzgojiteljica predšolskih otrok Jelka Kapun, ob glasbeni spremljavi pianista Dejana Jakšiča, je bila nepozabno doživetje tako za otroke kot njihove starše. Postavila je temelje za morebitni nadaljnji razvoj prepoznavnih vzgojno-izobraževalnih vsebin na področju spoznavanja zeliščarske dediščine.

Sledil je osrednji dogodek prireditve, izvedba delavnice Kulinarično-zeliščno popotovanje skozi čas z degustacijo. Zanjo je dr. Janko Rode pripravil in predstavil pregled zgodovinskih virov treh kultur, ki so bistveno zaznamovale prostor kulturne krajine Jurkloštra. Na njihovi osnovi so bili oblikovani recepti za jedi iz teh obdobij. Oglejte si jih na naslednjih povezavah.

Kuharski mojster Branko Podmenik je s svojo ekipo pričaral zadovoljen nasmeh številnim udeležencem in okuševalcem Kulinarično-zeliščnega popotovanja skozi čas, ki so v naprej potrdili svoj obisk prireditve ob letu osorej.

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.