+26℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Zelena shema slovenskega turizma

Zelena shema slovenskega turizma je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:

  • združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
  • destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
  • skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

Zelena shema slovenskega turizma je torej celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji. Shema, katere  namen je povečati konkurenčnost, kakovost in inovativnost slovenskega turizma, sloni na sistemu evropskih turističnih kazalnikov ETIS ter globalnem orodju GSTC, ki omogoča primerjavo z zelenimi destinacijami po vsem svetu.

Naša destinacija Laško je leta 2015 podpisala Zeleno politiko Slovenskega turizma in s tem vstopila v Zeleno shemo v okviru katere smo po dolgotrajnem postopku ocenjevanja pridobili znak Slovenia Green bronze. V letu 2019 pa se je postopek ocenjevanja ponovil in pridobili smo Slovenia Green GOLD znak, v ponovnem ocenjevanju v letu 2022 pa smo pridobili znak Slovenia Green Platinum. Shema do danes združuje že vrsto destinacij, nastanitev, parkov, restavracij, agencij, znamenitosti in plaž z uspešno pridobljenim znakom Slovenia Green.

Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi deležniki v destinaciji, tudi tisti, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki nas obiščejo.

Več o Zeleni shemi slovenskega turizma

Pridružite se nam tudi vi

GREEN&SAFE – zaveza odgovornemu, zelenemu in varnemu turizmu

V času negotovosti zaradi pojava koronavirusa je uspešnost v turistični panogi odvisna od zaupanja gostov, da lahko pri nas dopustujejo tako, da ne ogrožajo svojega zdravja in varnosti.

Zaupanje v destinacijo ohranjamo in povečujemo z odgovornimi potovalnimi standardi v turizmu, ki jih komuniciramo skozi znak GREEN&SAFE. Z znakom označujemo in poudarjamo visoke higienske standarde, z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti pa povečujemo zaupanje gostov, da smo zelena in varna turistična destinacija.

Turistične ponudnike pozivamo k uporabi komunikacijskih orodij in znaka GREEN&SAFE za varno, trajnostno in odgovorno delovanje.

Stopite z nami na odgovorno in trajnostno pot

ETIČNI KODEKS V TURIZMU

Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije UNWTO je leta 1999 sprejela etični kodeks in z njim postavila temelje za razvoj turizma na naslednjih iztočnicah:

  • prispevek turizma k skupnemu razumevanju in spoštovanju med ljudmi in narodi,
  • turizem kot sredstvo za individualno in skupno izpolnitev,
  • turizem kot dejavnik trajnostnega razvoja,
  • turizem kot dejavnost, ki uporablja kulturno dediščino človeštva in sodeluje pri njeni izboljšavi,…

Menimo, da je pristop k tej zavezi prvi korak do turizma, ki je prijazen do našega okolja in zavedanja, da je lahko turizem pozitiven za vse deležnike.

Vse, ki delujete v turizmu, ga oblikujete ter razvijate skupaj z nami, vabimo, da tudi sami podpišete etični kodeks. Podpisan etični kodeks nam lahko prinesete v TIC Laško ali posredujete na info@lasko.info.

Etični kodeks v turizmu

Podpis etičnega kodeka

V primeru kršitev etičnega kodeksa v turizmu presoja Zelena ekipa destinacije Laško, ki v skladu s kodeksom obravnava kršitev in sprejem ustreznega ukrepa. Morebitne kršitve lahko javite na info@lasko.info.

ZELENI NAPOTKI ZA VAŠE OBISKOVALCE

Slovenija je zelena dežela in destinacija Laško si še posebej prizadeva, da bi zeleno miselnost začutili tudi naši obiskovalci, zato jih skupaj osveščajmo in spodbujamo, da ostanejo spoštljivi in zeleni.

Prosimo vas, da za vaše goste na vidno mesto izpostavite zelene napotke za obisk naše destinacije.

Zeleni napotki za obiskovalce

Trajnostni kviz za obiskovalce

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.