+26℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Prenovljena stara trška kašča na Aškerčevem trgu je prostor odkrivanja preteklosti in sedanjosti Laškega in njegove okolice. Stalna razstava Laško – potovanje skozi čas razkriva zgodovino kraja od pradavnine do današnjih dni, predstavitev Pivovarstvo in zdraviliški turizem odstira dolgoletno tradicijo pivovarstva in zdravilnih vrelcev v Laškem in Rimskih Toplicah. Muzejska postavitev Geologija okolice Laškega prikazuje bogato naravno dediščino, pojasnjuje gospodarski utrip mesta v preteklosti in ponuja navdihe za obisk bližnjih krajev na podeželju. Občasne tematske, slikarske in fotografske in druge razstave bogatijo kulturni utrip mesta.

Spremljajte koledar prireditev!

Muzej je bil ustanovljen leta 1907. Prvotna zbirka je vključevala fragmente rimskih nagrobnih spomenikov, koščke keramike iz rimskega in predrimskega obdobja ter zbirko umetelno izdelanih ur, posodja ter starinskega pohištva. Z leti je muzej postal varuh bogate zbirke kulturne in naravne dediščine območja.

Obisk muzeja je danes vključen v več programov vodenih ogledov, odprt pa je tudi za posamezne obiskovalce.

Izbirajte med ogledi in izleti

Stalne razstave

Laško – potovanje skozi čas

Razstava “Laško – potovanje skozi čas” nas popelje po zgodovinski poti tega očarljivega mesta, vse od prvih zametkov naselbine v pradavnini pa do današnjega dne. Kronološko nam odstira tančico dogodkov in sprememb, ki so neredko zaznamovali naše mesto ter ga oblikovali v kraj, kot ga poznamo. Prikaz izpolnjuje osrednja prostora muzejskega razstavišča in v privlačno dostopni postavitvi skozi sliko in besedo pripoveduje razvejano zgodbo tega koščka naše domovine. V vitrinah predstavljeni originalni predmeti kulturne dediščine dopolnjujejo in zaokrožajo celotno podobo. Oči se lahko naužijejo dejanskih pričevanj posameznih obdobij, kaj je človeku pripomoglo pri vsakdanjem življenju, ga označevalo in kaj ga je vodilo k vedno novim spoznanjem.

Laško je podedovalo precej svojega duha in značaja minulih časov in da je temu res tako, nudimo pregleden in navezujoč se dokument tega, kar je bilo kraju namenjenega in kako so se njegovi prebivalci odzivali na napredek ter družbene tokove. Če bi zapisali, da je bila preteklost Laškega in okolice zanimiva, še zdaleč ne bi zajeli vsega. Mesto, ki mu narava od nekdaj ni prizanašala, se je naučilo živeti s takšnimi in drugačnimi udarci ter kljubovati z zanašanjem na lastne sile in domiselnost. Sredi razburkanega toka zgodovine so ljudje tukaj obstali z veliko mero delovne trme, zavednosti in oprijemanja naprednih rešitev. Morda se je prav zato našega kraja dotaknil tudi kakšen zelo poseben dogodek ali velika osebnost, o čemer se morate prepričati sami. Laško je danes mesto, ki niti približno še ni reklo zadnje besede v razvoju in odprtosti svetu. Vse to in še kaj pripoveduje naša osrednja razstava in prijazno vabi k ogledu.

Geologija okolice Laškega

Pred mnogimi milijoni let je velik del Evrope pokrivalo obsežno Panonsko morje. Ozemlje Laškega in njegove okolice je bilo v tistem času nekje na njegovem obrobju, kjer so se plitvi zalivi zajedali v kopno. Valovi so se razlivali po obali in ustvarjali debele nanose morskega peska. V njem so bile tu in tam zakopane različne školjke, po morskem dnu so se plazili polži, povsod na okoli so plavale pisane ribe. Tu in tam je v plitvino priplaval kakšen orjaški kit in delfini so se igrivo poganjali iz vode. Toda vse ni bilo tako idilično, kot izgleda na prvi pogled. V morju je kar mrgolelo morskih psov. In to takšnih velikih.

Nekaj milijonov let kasneje, ko je morje odteklo so se življenjske razmere spremenile, z njimi pa tudi rastlinski in živalski svet, ki je naseljeval okolico današnjega Laškega. V času toplejšega podnebja so se po obsežnih travnikih pasle nepregledne črede orjaških turov, na gozdnih obronkih so se sprehajali jeleni in tropi volkov so oprezali za plenom. V obdobjih s hladnejšo klimo pa so tod kraljevali mamuti in jamski medvedi.

V debelih plasteh različnih kamnin, ki so nastajale v geološki preteklosti, so se kot neme priče nekoč bujnega življenja ohranili številni fosili. Muzej Laško predstavlja zakladnico okamnelega življenja. Fosilizirane lupine školjk in hišice polžev, ogrodja rakov vitičnjakov, oklepi želv, kitova vretenca in zobje morskih psov (tistih velikih), kosti in nastavki za rogove divjega goveda, čeljustnice in zobje jamskih medvedov, volkov in mamutov pred obiskovalci ponovno oživijo in pripovedujejo zgodbo o življenju pred davnimi časi.

Pivovarstvo in zdraviliški turizem

Ko je skozi naše kraje v prvi polovici 19. stoletja stekla železniška proga, ki je povezala Dunaj s Trstom, hitrega gospodarska razvoja več ni bilo mogoče ustaviti. Medičar in lectar Franc Geyer je leta 1825 v nekdanjem Valvasorjevem špitalu uredil obrtno pivovarno.

V času, ko je bil lastnik pivovarne August Uhlich pa je laško pivo zaslovelo širom po svetu, do Trsta, Aleksandrije in Kalkute. Uhlich, ki je bil nad zdravilno močjo termalne vode v Rimskih Toplicah močno navdušen, je kupil tudi takratno skromno zdravilišče in ga preuredil v sodobno letovišče, kamor se je kmalu pričela zgrinjati noblesa z evropskih dvorov. Istočasno je v Laškem cvetelo ponovno odkrito termalno kopališče, ki so ga poimenovali po cesarju Francu Jožefu in je privabljalo dunajsko družbeno smetano. Njenemu lastniku Theodoru Gunklu in novemu lastniku pivovarne Simonu Kukcu pa se je porodila zamisel o varjenju piva iz termalne vode.

Muzejska postavitev predstavlja nadaljevanje stalne razstave Laško – potovanje skozi čas. Razstavljene porumenele fotografije, stari časopisni članki in pivovarniški ter zdraviliški eksponati kar vabijo k večkratnemu obisku.

 

Muzejske učne ure

Za šolske skupine po predhodni najavi.

Privilegiji
Spoznavanje privilegijev kot zgodovinskih dokumentov. Seznanitev s pomenom izdanih privilegijev za kraj…

V pradavnem Panonskem morju
Spoznavanje okolja, ki je prevladovalo na ozemlju vzhodne Slovenije pred približno 20 milijoni let…

Laško od Keltov do današnjih dni
Spoznavanje zgodovine mesta Laško in okolice. Razvijanje primernega odnosa do kulturne dediščine in varovanje le-te…

Laško v času Karla Valentiniča
Spoznavanje kulturnega, družabnega, gospodarskega, šolskega in političnega življenja kraja na prelomu iz 19. v 20. stoletje…

Muzej, kulturna ustanova
Spoznavanje pomena muzejev.

Razvijanje kulture varovanja naravne in kulturne dediščine…

Potep po geoloških obdobjih
Spoznavanje poteka in razvoja geološke preteklosti…

Premog
Spoznavanje nastanka in različnih vrst premoga…

 

Podrobnosti

Vstopnica
3 € redna cena, 2 € za otoke, študente, upokojence in skupine
Info
Izven delovnega časa je Muzej Laško odprt po dogovoru.

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.