+27℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

NAČELA LAŠKEGA NATAKARJA

BRANKO KUNŠEK, natakar v Thermani Laško, prvak v točenju piva, avtor koktajla Gambrinus in drugih pivskih napitkov

Natakar sem. Kaj je moje delo? To, da dobite pravo jed, pravo pijačo, postreženo na pravi način, je samo del tega, za kar skupaj s sodelavci poskrbim v Thermani Laško. V resnici mislim, da je moje delo to, da širim veselje. To je pri nas še malo bolj pomembno kot kje drugje. Iz oči v oči spoznavamo ljudi, ki jih bolj kot kje drugje skrbi za lastno zdravje. Dobra volja pomaga! Meni pa pri delu pomaga nekaj načel, ki jih širim tudi med mlajše.

Strahospoštovanje

Sem med najstarejšimi v ekipi. Meni mlajši vcepljajo samozavest – npr. pri uporabi sodobne tehnologije, jaz pa njim strahospoštovanje do gostov. Ko govorim o strahospoštovanju, je poudarek resda na spoštovanju, a tudi strah je zelo koristen! Vsakega sodelavca in vsakega gosta se je dobro vsaj malo bati. To je dober vzvod za spoštovanje, ki ga vzpostavimo že s prvim stikom z očmi. Takrat pokažemo, da nas gost zares zanima kot človek, ki ima svoje skrbi in svoje želje. Ko pride, ga opazimo in se zanj potrudimo in zanj pohitimo.

Za kar precej gostov, ki se vračajo, že vnaprej vem, s čim jim lahko polepšam dan in česa si želijo. Prositi v kuhinji za kakšno dodatno malenkost, ki mu veliko pomeni, res ni težko! Večinoma si gostje sedaj sami izbirajo hrano na samopostrežni način, a malo strahu, morda bi mu lahko rekli trema, pomaga, da smo pripravljeni na vsa vprašanja gostov, da znamo vsako jed res dobro predstaviti in da se veselimo radovednih gostov, ki jih jedi danes zagotovo bolj zanimajo, kot so jih pred desetletji.

Lokalnost

Laška medenka – naša Laška medenka, je nekaj, kar lahko dobite samo pri nas. Recept ni skrivnost, ker pa je postopek zahteven, je najbolje, da jo pridete poskusiti k nam, da vam jo lahko na pravi način pripravimo, postrežemo in predstavimo. Enako velja za kakšne pivske napitke, za katere smo dobili več nagrad. Z njimi vam pivo iz Laškega predstavimo na nov, drugačen način.

 Kot udomačeni Laščan tako v službi kot doma prisegam na lokalne sestavine. Med mojimi najljubšimi je pregreta smetana. Za popoldansko razvajanje rad priporočim potico s pregreto smetano in zraven enega od napitkov s pivom. Med mojimi novejšimi je na primer napitek s kokosovim likerjem, martinijem in temnim laškim pivom.

Z veseljem vam priporočam tudi ves meni. Če bi radi jedli kot Laščani, začnimo s svetlim pivom za aperitiv, za predjed poskusimo naše laške domače mesnine, kot so prave pivske klobase, nato si privoščimo juho z gobami iz naših gozdov, nato pa svinjsko kračo s pečenim krompirjem in kozarcem dobrega laškega rizlinga. Končamo lahko s smetanovo potico in temnim pivom. Po taki pojedini bi vas jaz usmeril na ogled pivovarne in na pot na grad. Tam bi vam ob razgledu na mesto priporočil še kak dober sadjevec. Laško ima pač veliko dobrega in lepega. Najpomembnejše pa se mi zdi, da znamo goste razvajati z našimi lokalnimi dobrotami in da jih znamo usmerjati tudi po zanimivih točkah kraja.

Odprtost

Meni se zdi, da smo v Laškem ljudje bolj odprti kot drugod. Tako v službi kot na ulici radi poklepetamo med seboj in z obiskovalci, ki jih z veseljem tudi usmerimo na kakšne zanimive točke. V majhnem mestu vsi vse vemo in za turiste je to naša prednost.

Odprtost je tudi drugače pomembno načelo natakarjevega dela. Pogovarjajmo se z gosti, spoznavajmo jih, pomagajmo jim, da se znajdejo v našem okolju. Za natakarja je pomembno, da gosta začuti in da mu zna olajšati tudi kakšne trenutke, ko bi lahko bil v zadregi – ne samo pri hrani!

Mi smo invalidom prijazna destinacija. Pred časom je gospa, ki se redno vrača, prišla na novem električnem vozičku, imela težave z upravljanjem svojega novega pripomočka in je po naključju zrinila mene in mizo do steklenega okna. Lahko bi prišlo do nesreče, a se je dobro končalo in če se znaš v takih trenutkih pošaliti na način, ki je zabaven tudi za gosta, lahko marsikaj olajšaš. Poznati njihove zgodbe, biti del njihovega bivanja pri nas, je zanimivo in lepo. Pa tudi če se kdaj zgodi, da si stisnjen ob steno 

 

Strahospoštovanje, poznavanje lokalnih posebnosti in odprtost do ljudi – mislim, da so ta tri načela temelj laškega gostoljubja, kot ga jaz razumem. Da smo ob tem strokovni, se razume samo po sebi. Da si znamo življenje posladkati tudi z rečmi, ki jih delamo v prostem času, je pa bonus. Jaz na primer rad pečem kremšnite in rad gostim družino in prijatelje ob dobrotah na žaru. Za kakšno žgano pijačo rad kozarce ohladim v zamrzovalniku. Decembra se rad ukvarjam s kolinami. Kaj pa vi radi počnete, ko gre za dobre jedi in prijetna druženja? Mi boste povedali, ko se srečamo iz oči v oči. V Laškem, kjer sem res rad doma.

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.