+26℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

V torek, 11. 6., se je v Ljubljani v okviru projekta »Pravica do zdravja na krožniku« odvijal mednarodni posvet »Od kod izhajajo prednosti lokalne ekološke hrane za zdravje in uspešen razvoj otrok & pristopi za njeno večje vključevanje na jedilnike v vrtcih in šolah«. Namen posveta je bil osvetliti prednosti (lokalne) ekološke oz. sonaravno pridelane hrane, iskanje virov za odpravo ovir za omogočanje več tovrstne hrane za mlade ter predstavitev dobrih praks šol in vrtcev v Sloveniji na tem področju. Zdrava prehrana v vrtcih in šolah je zaradi socialnih razlik v družbi temeljna za zagotavljanje enakopravnih možnosti vseh otrok za kvaliteten telesni in duševni razvoj. Pri tem ima pomembno vlogo zahtevan delež ekoloških živil, ki pa jih javni zavodi v večini ne dosegajo. Na posvetu so bili predstavljeni znanstveni izsledki, ki kažejo na konkretne in velike prednosti uživanja ekoloških živil, predvsem za ranljive skupine (otroci, starejši, bolni). Tudi v zavedanju, da taka prehrana mladih prinese njihovo dolgoročno višjo kvaliteto življenja in prihranke v zdravstvu. Prav tako so bili predstavljeni nekateri primeri dobrih praks v slovenskih in tujih vrtcih in šolah, ki skupaj oblikujejo celovite rešitve za širše doseganje več (lokalne) ekološke oz. sonaravno pridelane hrane na krožnikih mladih.

V okviru predstavitev dobrih praks je ravnateljica Vrtca Laško, gospa Jerica Laznik Mokotar, predstavila raznotere načine, s katerimi v Vrtcu Laško zagotavljajo maksimalno vključenost ekoloških živil v obroke ter dosegajo minimalno količino odpadne oz. zavržene hrane (v povprečju zgolj 7,86%). Predstavila je pozitivni vpliv, ki ga imajo organizirane lokalne borze živil v Laškem na vrtčevska prizadevanja za lokalni odkup hrane in na pomen certificiranja kakovosti hrane, ki ga poleg nacionalnih shem omogoča tudi znamka Okusiti Laško. Prav tako so bili predstavljeni rezultati projektov, ki jih Vrtec Laško izvaja v sodelovanju z lokalnimi deležniki, kateri pozitivno vplivajo na prehransko pismenost otrok ter s tem ohranjajo in nadgrajujejo kulinarično dediščino območja.

V sredo, 12. 6., se je v Laški hiši odvil strokovni kolegij Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije, ki ga je organiziral zavod Celje – enota Laško, katerega so se udeležile strokovne sodelavke iz Spodnje in Zgornje Savinjske doline in Koroške. V sodelovanju s STIK-om Laško so si med drugim ogledale notranjost in zunanjost Laške hiše, prisluhnile njenim zgodbam ter možnostim, ki jih ponuja. Sledila je predstavitev vzpostavitve znamke Okusiti Laško, od njenih začetkov v letu 2010 do današnjih rezultatov in vizije nadaljnjega razvoja. V okviru slednjega je bil začrtan načrt nadaljnjega sodelovanja. Udeleženke strokovnega kolegija so obiskale tudi trgovinico lokalnih dobrot Katka in Domači kotiček.

V petek, 14. 6., je STIK  v okviru meseca Izvorno slovensko v trgovinici Dobrote Dolenjske, ki domuje na Mestnem trgu 17, v Ljubljani, predstavil raznotero ponudbo destinacije Laško, s poudarkom na vsebinah znamke Okusiti Laško. Številni domačini in turisti so turistična in gastronomska doživetja odkrivali ob degustaciji certificiranih izdelkov iz ekoloških haskap jagod s kmetije Tomič iz Rimskih Toplic ter slastnih Thermaninih piškotov s pregreto smetano, za kar se jima v STIK-u najlepše zahvaljujemo. V okviru meseca Izvorno slovensko so obiskovalcem trgovinice v okviru znamke Okusiti Laško na voljo tudi zeliščni izdelki Kosobrin, ki predstavljajo bogato zeliščno dediščino območja.

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.