+25℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Na letošnje ocenjevanje za pridobitev pravice do uporabe certifikata kakovosti znamke Okusiti Laško  je bilo prijavljenih 27 pridelkov in živilskih izdelkov, 9 rokodelskih izdelkov ter 8 jedi in pijač, postreženih na gostinski način. Znamki se je priključil en nov ponudnik, t. j. Ines Drame s. p., PE PermaMama. Dva živilska izdelka nista bila pozitivno ocenjena, šest živilskih in rokodelskih izdelkov pa pred prejetjem pravice do uporabe certifikata potrebuje dopolnitve.

V Laški hiši je strokovna komisija Akademije Izvorno slovensko (v sestavi dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in mag. Marlena Skvarča) pričela z ocenjevanjem rokodelskih izdelkov ter pridelkov in živilskih izdelkov. Zelo pozitivno je bila presenečena nad razmeroma velikim številom kakovostnih izdelkov v obeh tematskih skupinah. Med njimi je bila cela vrsta vrhunskih, tako na rokodelskem področju, kjer so posebej izpostavili leseni nakit, ki ga ustvarja gospa Valerija Seme, kot na področju živil in živilskih izdelkov, kjer so posebej izstopali siri, skuta in sirotka z Aškerčeve domačije. Kot primer odlične uporabe tradicije na sodoben način so bili izpostavljeni darilni paketi Laške hiše, ki temeljijo na dediščini kranceljpinta. V nadaljevanju je komisija ocenjevala tri jedi, postrežene na gostinski način, in prav vse tri – močnik s pregreto smetano in peteršiljem (prijavitelj jedi je Društvo kmečkih žena ROSA) ter sladička medenička in Laški pes (prijavitelj je STIK) so prejele pozitivne ocene. »Kvalitetne lokalne sestavine in z ljubeznijo začinjena priprava je recept za odlično jed«, je poudarila gospa Marjanca Deželak, predsednica društva ROSA. Slednje je bilo razvidno tudi pri ocenjevanju jedi in pijač, postreženih na gostinski način, ki so jih pripravili in postregli v Thermani Laško, ocenjeni pa so bili z odlično oceno.

Pravico do uporabe certifikata kakovosti KBZ Okusiti Laško za pridelke in živilske izdelke so prejeli:

 1. Kmetija Aškerc, Senožete 1, Rimske Toplice, za ovčji in kravji sir, mladi ali staran brez dodatkov; ovčji in kravji sir, mladi ali staran s poprom; ovčji in kravji sir, mladi ali staran s čilijem; ovčji in kravji sir, mladi ali staran z drobnjakom; ovčji in kravji sir, mladi, dimljen. Skuta, sirotka in kisava iz ovčjega mleka potrebujejo dopolnitev z etiketo.
 2. Kmetija Belej, Zg. Rečica 6, Laško, za kokošja jajca iz proste reje.
 3. Kmetija Pri Klezin, Trojno 1, Laško, za surovo kravje mleko – potrebuje dopolnitev z etiketo.
 4. Kmetija Korbar, Močilno 23, Radeče, za česnove zvitke, surovo kravje mleko in jajca s kmetije Korbar.
 5. Ines Drame, s. p., PE PermaMama, Strensko 18, Rimske Toplice, za sirup iz travniške kadulje; sirup iz rožmarina; sirup iz koprive; jabolčno marmelado s sivko in timijanove vegi piškote.
 6. STIK Laško, Trg svobode 6, za spominke iz Laške hiše – zeliščne sirupe iz: rožmarina, sivke, mete in melise ter bezga.
 7. Thermana Laško, Zdraviliška cesta 6, za termalno vodo Laško, tris jubilejnih piv in krof s pregreto smetano.

Pravico do uporabe certifikata kakovosti KBZ Okusiti Laško za rokodelske izdelke so prejeli:

 1. Lesem, Valerija Seme, Povčeno 1a, Rimske Toplice, za 4 komplete nakita iz lesa (1 x bukev, 1 x ruj, 1 x oreh in 1 x oljka) in makrameja (paketi sestojijo iz ogrlice, zapestnice, mini in visečih uhanov) in za zapestnico prijateljstva (več vrst lesa).
 2. STIK Laško, Trg svobode 6, za spominka iz Laške hiše – za bombažno kuhinjsko krpo in emajliran lonček z motivi kranceljpinta. Za naglavni obroček z rožami iz krep papirja – kranceljpinta je potrebna dopolnitev z obešanko.
 3. Thermana Laško, Zdraviliška cesta 6, za darilni paket (steklenica z dvema kozarcema) za termalno vodo Laško je potrebna dopolnitev z obešanko ali etiketo.

Pravico do uporabe certifikata kakovosti KBZ Okusiti Laško za jedi in pijače, postrežene na gostinski način, so prejeli:

 1. Društvo ROSA, Marjanca Deželak, Debro 33, Laško, za močnik s pregreto smetano in peteršiljem.
 2. STIK Laško, Trg svobode 6, za Laškega psa in Sladičko medeničko.
 3. Thermana Laško, Zdraviliška cesta 6, za termalno vodo Laško, tris jubilejnih piv, pivovski meni, krof s pregreto smetano in Laški gobji namaz.

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.