PRIDITE NA PIVO, KI GA IZBEREMO PIVOVARJI

Matjaž Guček, pivovar

Ko boste letos julija uživali na festivalu Pivo in cvetje, v starem mestnem jedru poiščite festivalsko prizorišče Društva laških pivovarjev in sladarjev. Skupaj s častnimi člani in eno članico nas je 32 – ravno dovolj, da vam lahko odgovorimo na vsa vprašanja o pivu, tej legendarni pijači Laškega, ob tem pa vam ponudimo pivo, kot bi ga sami najraje naročili prijateljem. Na našem društvenem šanku že nekaj let točimo nefiltrirano in nepasterizirano pivo, ki je malo močnejše, a pri katerem zato, da vam ne bo škodilo, še vedno popazimo na zmerno stopnjo alkohola. Z malo sreče vam pivovarji, združeni v klapi Gambrinus še kakšno veselo zapojemo, letos, ko imamo 30. obletnico društva, pa vam bomo pripravili še kakšna presenečenja.

 

 

Sveti dnevi dobrega laškega in prijaznega Laškega

Ko se v Laškem začne Pivo in cvetje, je zame sveti dan. Na festivalu imamo laški pivovarji priložnost, da svoje znanje razširimo med največ ljudi. Mnogi se prav k nam vračajo že leta. Med njimi je na primer skupina iz Italije, ki se je v nekaj letih razširila na cel avtobus okuševalcev naše pijače. Ko se pozdravimo, zlahka pomislim, da so postali že pravi ambasadorji Laškega.

Na festivalu imamo priložnost, da s kakšnim kozarcem našega piva izrečemo hvala tudi Laščanom, sosedom, ki hrabro prenašajo dogajanje velikega festivala v samem starem jedru majhnega mesta.

 

Zeleni na prvi pogled in po načinu priprave piva

Ko je priložnost za to, nas, laške pivovarje, zlahka prepoznate po obleki. Na njej so zlato izvezena tradicionalna pivovarska orodja, kot so bakren kotliček, mešala in zajemala, na njej ne manjka naših lilij. Bela barva spominja na peno, ki ne sme manjkati na dobro natočenem pivu. Telovnik, kravata posebne oblike, nogavice in klobuk so zeleni, ker je zelen tudi hmelj, ki ga potrebujemo za dobro pivo. Zeleni smo tudi zaradi znane barve naše pivovarne, pa tudi zato, ker je pivo popolnoma naravna pijača. Pred leti so me ob ogledih pivovarne kakšni poznavalci vinarstva spraševali, kje in kako pivo žveplamo. Nikjer in nikakor! V naši pijači ni nič nenaravnega. V kar mesec dni dolgem procesu okus in ustrezno alkoholno stopnjo dosežemo izključno z naravnimi sestavinami in naravnimi procesi vrenja. Tudi pivo, ki ga boste spili na našem festivalu, bo imelo za sabo ta popoln postopek. Brez skrbi: toliko piva, kot ga stočimo v dneh Piva in cvetja, v pivovarni tudi vse druge dni običajno napolnimo in pošljemo na trg v manj kot eni uri!

 

Z razvitim okusom za vse odtenke piva

Kot član interne degustacijske ekipe v Pivovarni Laško seveda prepoznam vsa naša piva, tudi če bi mi ga ponudili skupaj s kakšnimi podobnimi od drugod. Preden kdo od nas postane degustator piva, mora znati okušati že vodo, ki je enako pomembna za pripravo piva kot vse druge sestavine. Zato mi lahko verjamete, da res poznamo odtenke odličnosti nefiltriranega piva, ki ga bomo privoščili gostom in sebi v času festivala.

Poleg te pijače mene osebno zelo navdušuje naše temno pivo. Za razliko od drugih temnih piv nima tiste “zažgane” karamelne arome, temveč ima pravi pivski vonj in tudi ob nekoliko zmanjšani stopnji alkohola poln okus temnega piva. Kot degustator rad opozorim tudi na razliko s pivi manjših pivovarn. Res je, da lahko vsakdo zvari zanimivo pijačo, a le malokdo zmore to narediti dvakrat enako! Pri nas so vsi postopki tako dovršeni, da se pivo ne razlikuje po šaržah in serijah. To je dokaz naše kakovosti.

 

Laško po moje je tudi Laško v dvoje

Že od rojstva živim v Laškem. Rad se spominjam otroštva tik ob Savinji. Z ženo Barbaro prav v času Piva in cvetja praznujeva obletnico poroke. Sva en od zdaj že 50 parov, poročenih na ohceti po starih šegah. V čast mi je, da sem s Tanci (Folklorna skupina Antona Tanca) tudi starešina že več kot 27 let, ki na ohceti popelje nevesto do ženina.

Vesel sem, da tudi moja hči Neli Ela že komaj čaka da bo del laškega praznika. Pri svojih desetih letih že doseže točilno pipo in pozna kar veliko tradicij kraja in pivovarstva. Pa saj to dvoje je neločljivo povezano! Želim si, da bi tako tudi ostalo. Kot mlad fant sem svojo prihodnost povezoval s pivovarno. Upam, da mladi tudi danes, ko pogledajo naprej, pomislijo, da lahko svoje znanje povežejo s pivovarstvom, brez katerega Laško brez dvoma ne bi bilo to, kar je: prijazen in urejen zdraviliški in pivovarski kraj, v katerem sem rad doma in na katerega sem ponosen.

 

Če bi radi izvedeli še kaj več o pivu iz Laškega ali o življenju pri nas, me poiščite. Saj veste, kje!

Na festivalu Pivo in cvetje. Na prizorišču Društva laških pivovarjev. Tako kot pivo bom tam tudi jaz nefiltriran! Z veseljem vam bom povedal, kar vas bo zanimalo.