RADE PRESENEČAMO. TOKRAT S PRAVLJICAMI!

Chic Corner: Metoda Benedek, Tatjana Rajh, Barbara Penič

Ko so v začetku decembra v Laškem zagorele praznične luči, smo se me tri – Metoda, Tatjana in Barbara – odpravile na pot po mestu malo drugače kot drugi obiskovalci razsvetljenega mesta. Vsak okrasek na najbolj pravljični jelki daleč naokoli smo že držale v svojih rokah. Ob lokomotivi Polarnega vlaka smo slišale, da smo jo dobro izmerile in da s prvim vetrom ne bo odpeljala s postaje pri črnem mostu! Blizu Medenjačkove hišice smo že poskusile vročo čokolado s penicami. V hišici, iz katere nežno zveni Sveta noč, smo se z gospodom Gruberjem pogovarjale, zakaj so v majhni vasici pred več kot 200 leti potrebovali čisto novo božično pesem, namesto da bi na cerkvene orgle zaigrali kakšno že uveljavljeno. Ledeno kraljico smo oblekle v čisto pravo poročno obleko. Njen zaledeneli gozd pa smo lastnoročno selile na strehi avtomobila čez celo Laško v skrivnostno hišo, kjer smo ves mesec rezale, žagale, betonirale, barvale, lepile in na vse mogoče načine ustvarjale te praznične zgodbe. Veseli december smo imele ves november! Zdaj lahko poslušamo, kaj o naših pravljicah pravijo ljudje, ki gredo po laški pravljični poti.

Kje ste pa to kupile?

Ja, kar pogosto nas vprašajo, kje je mogoče kupiti take fine piškote, kot so na Medenjačkovi hiši ali pa take velike rože, kot so krasile ozadje fotografske točke na letošnjem Guštfestu, ali pa ocvetličene vrčke piva, ki so lepšali poletno Pivo in cvetje. No, tega se ne da kupiti. To si je treba izmisliti in nato z lastnimi rokami ustvariti. Prav zato smo se združile v kreativnici Chic Corner! Da lahko s skupnimi močmi ustvarjamo presenečenja, ki terjajo več časa, kot si ga lahko vzamemo prostovoljci, in da lahko v projekte, ki terjajo profesionalen pristop, vložimo vso izvirnost, znanje in energijo.

      

Strašno je!

To smo slišale na dan odprtja naših zgodb. In strinjamo se! Res je strašno lepo v ledeni jami, najbolj skrivnem kotičku med vsemi petimi dogajališči, ki smo jih postavile v središči Laškega. Na dan odprtja naših zgodb je bil prvi res mrzli dan te zime. Laščani pravijo, da morda zato, ker je v mesto prispela Snežna kraljica iz Andersenove pravljice.

Tako mirno je.

To smo slišale pri hišici, ki pripoveduje zgodbo o Sveti noči – najbolj predvajani pesmi vseh časov. Skozi okenca lahko tu pokukamo v leto 1818 in vsakič znova odkrijemo še kakšno podrobnost. Naj se jih ne lotijo miške, ki so pogrizle mehe cerkvenih orgel v Oberndorfu in je bilo treba božič rešiti s petjem tedaj nove pesmi.

O, kako veliko je to!

Jelka pri našem laškem brezplačnem prazničnem drsališču je večja, kot si mislite. Ena od nas je okraske nanjo pripenjala z dvigala, oči drugih dveh pa so jo usmerjale od tam, kjer zdaj okoli nje krožijo otroci in z velikimi očmi preštevajo bonbone in druge okraske. Tu smo izpolnile željo tisti jelki, ki je hrepenela po božičnih komplimentih. Zdaj jih dobiva v neizmernih količinah!

Dobro je.

Pri Medenjačkovi hišici bi mnogi najraje uživali vse sladkosti življenja! Med sladkornimi palčkami, lizikami, medenjaki in vsemi smetanovimi okraski dobi izvirna pravljica srečen konec, mi pa željo, da poskusimo tudi vse fine dobrote, ki jih med našimi dogajališči ponujajo gostinci, ki so za spremljavo k pravljicam pripravili snežne kepe, praznično punč (tudi za otroke!), vročo čokolado s penicami, praznične štručke, smarties palačinke, medenjake, kanole ter kuhano pivo in kuhan gin. Ko doživite Laško, si lahko vse to pripravite tudi doma. Recepte, zgodbe in zemljevid naših točk dogajanja poiščite na https://praznicno-lasko.si/.

      

Hvala, ker vas lahko presenečamo.

Vsakič, ko vstopimo v Polarni vlak, ki nas s svojimi lučkami odpelje med zgodbe Laškega, se nam utrne še kak hvala. Hvala, ker ste nas povabili, da začaramo mesto! Hvala fantom Komunale Laško, Elektra Medved, mizarskemu mojstru Slavku, tiskarju Gregorju Lesjaku, ki nam je postavil tudi veliko ledeno tapeto, fotografinji Moniki Škorjanc, Žigi, ki je postavil spletno stran, in našim partnerjem, ki znajo biti po potrebi tudi krovci ali svetovalci za vse, kar nam bo vsem skupaj lepšalo konec tega in začetek prihodnjega leta, za katerega že snujemo nova presenečenja.

Presenetljivo 2020 vam voščimo!

Metoda, Tatjana in Barbara iz Chic Cornerja

 

https://praznicno-lasko.si/

https://www.facebook.com/praznicno.lasko/

https://www.instagram.com/praznicnolasko/

Napovedi pomembnejših dogodkov spremljajte med aktualnimi dogodki.