+23℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

Kulinarično-zeliščno popotovanje skozi čas, 2019

Naše drugo druženje na kulinarično-zeliščnem popotovanju skozi čas smo usmerili v prihodnost in predvideli črni scenarij izginotja medonosnih čebel in drugih opraševalcev. Količinsko je od opraševanja žuželk odvisna pridelava ene tretjine človeške prehrane. Brez opraševalcev torej ne bi bili brez hrane, bi je pa bilo manj, bila bi dražja in manj raznovrstna, kar bi negativno vplivalo na življenjski standard in zdravje ljudi. Katere danes poznane jedi bi še lahko okušali po izginotju opraševalcev?

V STIK-u smo tudi izvedbo druge promocijske zeliščarske prireditve na območju nekdanje kartuzije v Jurkloštru načrtovali skupaj z dr. Jankom Rodetom. Dogodek smo pričeli s predstavitvami zgodb zeliščnih vrtov in zeliščnih turističnih produktov, ki so nastali v prvi fazi projekta.

Več o zgodbah zeliščnih vrtov in zeliščnih turističnih produktih 

Po izmenjavi dobrih praks in skupnih razmislekih o nadaljevanju razvoja integralnega turističnega produkta zeliščarske dediščine smo si udeleženci dogodka ogledali in okusili tudi ponudbo zeliščnih izdelkov na stojnicah. Čebelarsko društvo Laško je pripravilo manjšo razstavo o pomenu čebel za človeka in biotsko raznovrstnost.

Lanskoletno navdušenje otrok nad glasbeno-uprizoritveno zeliščno pravljico je mojstrico pripovedovanja zgodb Jelko Kapun in glasbenika Dejana Jakšiča vodilo v nadgradnjo dogodka. V ta namen sta gospa Jelka in dr. Rode avtorsko zasnovala učno-delovne liste, ki bodo otroke tudi v prihodnje vodili po čarobnem svetu zelišč.

Sledil je osrednji dogodek prireditve, izvedba delavnica Kulinarično-zeliščno popotovanje skozi čas. Zbrane je najprej pozdravila vršilka dolžnosti direktorice STIK-a, Tina Belej, ki je med drugim izpostavila inovativni značaj zastavljenega kulinarično-zeliščnega popotovanja skozi čas, ki ga bomo na destinaciji izvajali tudi v prihodnjih letih in s tem domačinom in turistom omogočili doživetja posebnosti naše naravne in kulturne dediščine. Predsednik ČD Laško, Franc Šolar, je izpostavil vlogo čebelarjev kot ambasadorjev sonaravno pridelane hrane.

Dr. Janko Rode je predstavil izjemen pomen čebel in drugih opraševalcev za celotno prehransko verigo ter skupaj s kuharskim mojstrom Brankom Podmenikom povabil k okušanju izbranih jedi. Te so bile na eni strani mize ponujene v okušanje s pripravo iz sestavin, ki nam jih omogočajo opraševalci, na drugi strani mize pa smo lahko te iste jedi okušali brez teh sestavin. Razlika je bila očitna, obiskovalci pa smo bili navdušeni nad novimi spoznanji.

Organizatorji smo dogodek, ki smo ga izvedli 19. maja, posvetili Svetovnemu dnevu čebel.

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.