+26℃
Trgovina 0

V košarici ni izdelkov.

DRUŽINSKE POČITNICE V LAŠKEM SI LAHKO PRIVOŠČIMO VSAK DAN

Mojca Knez Jovan

Mama, aktivna rekreativka in rojena Laščanka

 

Laško je moj dom. V razmerah, ki jih je prineslo leto 2020, se vse večkrat zavem, da je lahko tudi najboljša počitniška destinacija za mojo družino.

 

Kaj hočemo, ko gremo na družinski oddih?

Ko s partnerjem Jakobom izbirava počitnice, ki bodo všeč nama in najini sedemletnici Iši, najprej preveriva, ali smo v izbranem kraju lahko aktivni na prostem. Ali lahko gremo kam peš ali s kolesi, ali je na voljo kakšno prijazno plezališče, ali imajo bazen? Nismo ravno za poležavanje. Radi imamo razgibane dni!

Pravzaprav s partnerjem počitnice še vedno izbirava tako, kot sva jih takrat, ko sva bila še samo midva, le da zdaj vse, kar imava rada, prilagodiva tako, da je primerno tudi za hči. Nisva spremenila želja, le intenzivnost in težavnost izzivov sva prilagodila najini punci. Zato so nama zdaj všeč lažje kolesarske poti in ne hudi vzponi, prijazni pohodi in ne alpinizem, ne nujno olimpijski bazeni, zato pa bazeni, ki imajo tudi tobogane. Seveda je super, če naš počitniški cilj ponuja tudi otroška igrala in podobne kotičke za otroško igro na prostem.

Če pogledam okoli sebe, vem, da živimo v kraju, ki ponuja vse to! Zlahka bi bili tudi doma na počitnicah po našem okusu.

 

Radi raziskujemo in okusimo kaj novega

Kamorkoli smo namenjeni, vselej vnaprej preverimo, kako je z izbiro hrane in z lokalno kulinariko. Z možem veva, da si najina Iša včasih zaželi samo ocvrt krompirček in seveda ji na počitnicah ugodiva tudi s tem njenim pomfrijem. A ker midva nisva ravno naklonjena picerijam, ki so si povsod podobne, hči skupaj z nama odkriva tudi lokalne okuse in dobrote, značilne za območje, ki ga raziskujemo. Vsi skupaj odkrivamo, kar še ne poznamo! Kot družina to najraje počnemo samostojno – s pomočjo informacij, ki jih dobimo v turistično informacijskih centrih, v kakšnih tiskanih ali spletno dostopnih vodnikih, v pogovorih z domačini, kdaj pa kdaj pa tudi s kakšnim lokalnim vodičem.

Če bi živeli kje drugje in bi se zanimali za počitnice v Laškem, bi ravnali enako. Najprej bi raziskali različne spletne informacije, nato pa bi skoraj zagotovo v turistično informacijski center poslali tudi povpraševanje, kaj nam poleg obiska kar dvojih term še priporočajo. Prepričana sem, da bi nas zlahka navdušili npr. za Pivocvetni potep oz. HoneyBrew turo, na kateri bi Iša lahko izvedela več o medu in čebelah, ter za obisk kmetij. Tako kot večino otrok njene starosti tudi najino hči privlači vse, kar je povezano z domačimi živalmi – še posebej s konji. Ker nas zanima hrana, bi zagotovo že vnaprej opazili tudi znamko Okusiti Laško in tudi priporočila, povezana s to odlično ponudbo, bi znali vključiti v svoje počitniške načrte.

 

Kaj priporočamo družinam?

Ko nas prijatelji vprašajo, kaj izbrati v Laškem, se seveda ravnamo po lastnih izkušnjah. Nam je v Laškem všeč skoraj vse, zato običajno povemo, da je to resda majhno mesto, ki pa ponuja več kot marsikatera večja destinacija. Poleg okoliških hribov, po katerih se radi potepamo, zdaj z Išo odkrivamo mesto na nov način. Odkar zna brati, se vse večkrat ustavimo pri informativnih tablah in nato odkrivamo, kar je na njih opisano. Radi spoznavamo posebnosti starega trškega jedra. Tu ima skoraj vsaka hiša svojo zgodbo!

Ker je Iši posebej všeč zgodba o skrivnem tunelu, ki naj bi vodil z Aškerčevega trga v grad Tabor, večkrat raziskujemo, kje neki bi bilo mogoče vstopiti vanj. Ker vstopa (še) ne najdemo, se na grad odpravimo po označeni poti. Tam nas čakajo vselej zanimive grajske zgodbe, krasen razgled na mesto, včasih pa tudi večerja v imenitni restavraciji.

Ko jo mahnemo v okolico, so na popisu naših priljubljenih ciljev slap Lahomniški sopot, do katerega vodi Pot iz Slog v Log, Rimske Toplice z ogromnimi sekvojami v parku ob Rimskih termah ter Kmetija Slapšak s Polhovo jamo. Seveda so nam ljubi tudi bazeni v Thermani, kjer so notranji in zunanji tobogani pa vodna drča, hitra reka in bazen z valovi.

Ko razmišljam o mojem domačem Laškem kot turistka, se zavem, zakaj je Jakobu, ki je iz sosednjega Celja, to naše mestece tako zelo všeč! Res je: imamo vse, kar človeka tako lepo spočije: prijetne kotičke v naravi, majhno, a zanimivo mestno jedro, ravno pravo mero dogajanja, dobro hrano in – prijazne domačine!

Se srečamo v Laškem, kajne?

Doživi Laško in se prijavi na naše e-novice

Sledite nam na Instagramu @lasko_slovenia

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.